Неуморният Иво Сиромахов знае добре как да задържи интереса на читателите си, но доскоро имаше една територия, която не беше превзел – книгите за деца.

Ето че популярният сценарист и писател показа, че за него няма неудобен жанр, защото в книжарниците вече е сборникът му „Малки приказки“ (ИК „Сиела“) с 21 весели истории за деца и илюстрации от младата художничка Милослава Найденова.

2016 година се оказва особено плодотворна за Сиромахов. След като за празника на влюбените излезе сборникът „Любовни истории“, а през април – „Шекспир 3D“, известният телевизионен сценарист и водещ изненада всички с идеята си да публикува приказки за деца. Още през април, по време на кампанията за окуражаване на детското четене на „Сиела“ „Аз игрА-Я“, Иво Сиромахов прие да се включи в детските четения… със свои авторски приказки!

Още в този момент реакциите на най-обективната публика, децата, бяха еднозначни. Те са забавляваха с прочита на историите и затрупаха автора с въпроси дали и кога ще могат да прочетат цялата книжка.

Половин година по-късно първата детска книга на Сиромахов е вече факт. „Малки приказки“ съдържа двайсет и една истории, илюстрирани красиво от Милослава Найденова.

В книжката се разхождат най-различни същества: мечето Рони, русалка и делфин, пеперуда, един цар облак, една кралица на красотата, цели две кифли и много други. Техните истории се ширят от морските дълбини през горите и градовете, та чак до… сватбения букет на Кейт Мидълтън! Иво Сиромахов пише за децата на техния език; алегориите му са лесно разпознаваеми от малките читатели и будят любопитството им към важни житейски въпроси като приятелството, страховете, самочувствието, самотата, добротата и надеждата.

В духа на традиционните приказки тези на Сиромахов посяват своята мъдрост у най-малките с новаторски подход – необикновени места и още по-необичайни герои – такива, в които децата се разпознават.