Величието на световната поп музика Мария Кери събра смелост и проговори по една от най-болезнените теми в живота й. 48-годишната певица разкри, че страда от биполярно разстройство тип 2. Диагнозата й е поставена през 2001 г., след като е приета в болница след психически срив.

Звездата разкрива пред медиите, че винаги е живяла в отрицание и страх и често се е изолирала от света.

Не можех и не исках да повярвам. Не можех да живея нормално, вечно се страхувах да не се изложа, беше наистина много тежко. Не издържах на тази тежест, беше ми трудно, нямаше как да продължа така. Сринах се и потърсих лечение. Това бяха най-ужасните и тежки години в живота ми! След като разбрах какъв е проблемът ми, започнах да се обграждам с позитивни хора и се върнах към това, което ме прави щастлива - да пея и да композирам“, сподели Марая Кери.

Певицата страдала много, което се отразило, както на кариерата й, така и на личния й живот. Разклатеното й душевно здраве довело до много проблеми в романтичните й отношения.

Известно е, че биполярното разстройство тип 2 е трудно да бъде открито и често се бърка с депресия. Любопитен факт е, че повечето страдащи са жени, по-малко са от мъжки пол. Характеризира се с резки промени в настроението. Съпътствано е от тежки пристъпи на депресия, хипомания и раздразнителност. Сред симптомите са безсъние и хиперактивност. Единствената разлика между биполярното разстройство тип 1 и тип 2 е, че при тип 2 по-рядко настъпват хипоманиите.

Въпреки тежкото заболяване, с което Марая се бори вече толкова години, тя гледа положително на бъдещето, помагат й и лекарствата, които приема.

„Не усещам странични ефекти от медикаментите. Те не ме успиват и не усещам замаяност или умора. В момента съм открила правилния баланс във всичко и това е най-важното, за да бъда добре. Дълго време се заблуждавах, че страдам от обикновени проблеми със съня. Но истината е, че това, което ме е мъчело, е било някакъв вид мания. От друга страна често изпадах в депресия, защото страдах от липса на енергия. Чувствах се много самотна и нещастна“, разказва Марая.

През 2001 г. тя е приета по спешност в болница след нервен срив и е заподозряна в опит за самоубийство. По-късно говорителят й отрича Марая да е посегнала на живота си. Певицата преминава през интензивно лечение и в този период отказва всички професионални ангажименти. Тогава тя е в апогея на кариерата си, но в същото време изпада в дълбока депресия заради раздялата с половинката си Луис Мигел. Преди да започне връзката си с него три години по-рано, тя се развежда със собственика на „Sony Music” Томи Мотола.

Малко преди да бъде хоспитализирана Марая оставя две гласови съобщения в сайта си, които предизвикват притеснението на феновете й. Чрез тях тя заявява, че е твърде уморена и претоварена и се чувства недооценена с лейбъла, с който работи в момента.

В момента Марая Кери се радва на добро здраве и отглежда спокойно 6-годишните си близнаци Морокан Скот Кенън и Монро Кенън, радвайки се на медийното внимание и на безбройните си успешни изяви.

"Сега съм добре, щастлива съм и усещам спокойствие. Готова съм да говоря за борбата ми с биполярното разстройство, което е много важно. Мисля, че всички, които страдат от него, трябва да го правят и да не се притесняват. Никой не трябва да бъде сам в такъв момент и да се остави да бъде контролиран", споделя Марая.

Източник: Woman.bg