За пръв път на 14 октомври в зала 1 на НДК, софийската публика ще стане част от изключително събитие в рамките на Европа - ще може да съпреживее историята на великия Чарли Чаплин, разказана в мюзикъл от Крис Къртис. Ще видим как един малък човек тръгва по своя път, който ще го изведе към любовта, щастието и световната слава, за да се превърне в достолепния сър Чарлс Спенсър Чаплин, който получава „Оскар“ за цялостно творчество през 1972.

Постановката е премиерна за България, реалзирана е от Държавна опера – Варна, режисьор на спектакъла е Борис Панкин, диригент Страцимир Павлов, хореограф Анастасия Неделчева, а сценографията е на Константин Гарнизов. 34 актьора и 130 костюма ще се явяват на сцената в пищния спектакъл, автор на костюмите е Розина Макавеева. Любимецът на публиката Мариан Бачев ще се превъплъти в образа на Чарли Чаплин. Ще му партнират Борислав Веженов (Сидни Чаплин), Десислава Николова (Хеда Хопър), както и артистите, балетът и оркестърът на Държавна опера – Варна. Постановката се реализира по специално договаряне с Bubbles Incorporated, S.A. & Roy Export, S.A.S. и Broadway Licensing.

Мюзикълът връща назад лентата на времето, за да я превърти на бързи обороти и да ни накара да изживеем и сълзите, и смеха в един живот, по-вълнуващ и от филм. „Това е един спектакъл за обичта“, споделя режисьорът Борис Панкин. Неговата мечта Чаплин да проговори изцяло на български се сбъдва, но не само това, той дори запява на нашия език. „Това е „Чаплин - мюзикълът“, а не „Чаплин - автобиографията“, като всичко в спектакъла е одобрено от наследниците на семейство Чаплин – и фактите, и фикцията“.
Досега мюзикълът е поставян единствено на Бродуей, а трупата на Държавна опера - Варна изпреварва дори Лондон с поставянето и излизането на сцена с него. Любопитно е как се случва спектакълът във времето на изолация заради коронавируса. Избраните на кастинга преди това актьори са толкова ентусиазирани, че започват репетициите онлайн, за да са готови да представят „Чаплин“ на фестивала Опера в Летния театър във Варна.

„Да изиграеш Чаплин е много смело и опасно“ - споделя Мариан Бачев пред БНТ. „Ролята е по-скоро драматична, отколкото комедийна, и мисля, че това ще ококори зрителите, спектакълът ще стане хубав, не защото сме ние, а защото има едно нещо, което се нарича Любов.“ Билети за мюзикъла „Чаплин“ са налични в мрежана на eventim и билетен център НДК.

снимки:Росен Донев