Мариан Вълев: Куката е глупак!

23 април 2013 | 15:24
Прочетена
16645
 

Той е една от най-любопитните личности в българския шоубизнес и въпреки това същността му, извън многобройните роли в киното и театъра, сякаш остава забулена в мистерия.

През последната една година, нашумява като Куката от хитовия сериал на БНТ „Под Прикритие”.

Пристигайки, Мариан Вълев веднага очарова с небрежна усмивка и джентълменско поведение. Отговаря на въпросите открито, вдишвайки поредната доза тютюн. Изглежда толкова различно от героя си, но носи в себе си типичната за Куката неустоима харизма...

- Познат сте като най-харесвания герой от българския сериал „Под прикритие” - Куката. Как предпочитате да бъдете възприеман от феновете си: като Мариан или като Куката?
- В началото, се дразнех, защото тази сръхпопулярност, която носи телевизията води до едно объркване у хората. Но после започваш да гледаш малко по-широко на нещата и, чисто рационално, да разбираш, че телевизията е голям лост за популярност и е съвсем нормално да ме наричат „Куката”. На никой не се сърдя, всеки има право да ме нарича както иска. Аз съм избрал да бъда актьор, а този избор води до популярност, която тежи.

- Какво би казал Мариан Вълев на Куката?
- Мариан Вълев на Куката би казал само едно нещо: „глупак”! Куката е момче с добро сърце, той обича семейството и приятелите си, готов е да умре за ценностите, които ние днес наричаме “old school”: чест, любов, вяра, приятелство. Но той е направил един избор в живота си, който в реалния живот никога не може да завърши добре. Като актьор, съм имал възможността да наблюдавам много такива хора. Не го крия, имам много познанства сред така наречените „лоши момчета”. Някои ги наричат бандити, гангстери, престъпници. Познавам доста такива момчета и за съжаление, при тях нещата никога не завършват добре!

- Какво отличава „Под прикритие“ от останалите български сериали?
- Това е много хубав, но и много подвеждаш въпрос. Аз никога не абсолютизирам нещата и не мога да кажа, че „Под прикритие” е по-добър от другите български сериали. „Под прикритие” просто създаде една кино действителност, която не присъства в другите сериали. В „Под прикритие” нещата са много динамични, което отговаря на начина на мислене в 21-ви век. Средата, която БНТ осигури, е единствената възможна среда за осъществяване на такъв проект. Надявам се скоро и други телевизии да осъзнаят, че, доброто кино се прави с доста пари. Динамиката, кино образността отличава „Под прикритие” от сапунка.

- Как от престъпник Куката се превърна в идол за много млади хора в България?
- Виж, аз самият обичам Куката. Аз съм влюбен в Куката. Но точно в тази метаморфоза е големият въпрос, това беше голямото ми желание, да го превърна в идеал. Парадоксално е, но този човек, макар да е поставен в такава среда, се бори със злото. Той защитава любовта, защитава честта, защитава приятелството. А плюс това е весел и забавен. Прототипът, който съм използвал при създаването на Куката е точно такъв. Той обича да танцува, обича да дрънка глупости, но всъщност е много дълбок и емоционален човек.

- Бихте ли могли да ни разкриете кой е прототипът на Куката?
- Той е един възрастен бандит...

- Как избирате ролите си и по-конкретно, кое Ви накара да приемете ролята на Куката?
- Избирам ролите си много трудно. Всъщност, аз съм отказал повече роли, отколкото съм играл. Само в последния месец, за съжаление, отказах три роли. Основната причина не е, че сценарият е лош или, че не вярвам в екипа, а че не мисля, че ще бъда полезен. Преди 20 години четох едно интервю на Робърт Де Ниро, в което той казва, че „силата на актьора е в това да избира какво да играе”. Чак сега започвам да разбирам какво е искал да каже. Когато си на гребена на вълната, може да се подведеш, да те обземе някакво чувство на звездомания. При мене никога не се е случвало и надявам се, няма да се случи, аз съм голямо момче. Много е важно да запазиш скромност, рационален начин на мислене, да знаеш какво можеш и какво не можеш, а това е свързано с това да отказваш.

- Коя е любимата Ви сцена или реплика от сериала?
- Тук ме затрудни... Една от любимите ми сцени е когато Иво отива при Куката в капанчето му на морето и го провокира да се върне. Тогава Куката осъзнава, че колкото и опити да прави да се измъкне от злото, той всъщност е такъв. Това е големият драматизъм в образа на Куката: той осъзнава, че прави нещо неправилно, бори се да го преодолее, но просто няма силата. Когато в първи сезон аз подхвърлих топката на Митака Митовски и сценаристите, те доразвиха именно тази идея за невъзможността на Куката да бъде нещо различно от престъпник. Често измислям разни истории за Куката, те ми помагат да го изиграя по-добре. За никого не е тайна, че аз обожавам литературата и, че най-голямата ми слабост е да пиша. Още на никого не съм го казвал, но предстои една приятна изненада за всички почитатели на „Под прикритие”. Готвим един нов проект, който ще е за голям екран. Аз ще съм сценарист, няма да издавам кой ще е режисьор, макар че то е близко до ума. Това ще е една гангстерска епопея, ще е по-скоро психологическа, отколкото екшън.

- Желаем Ви успех!
- Много благодаря (казва го с тон, иронизиращ моя развълнувам глас- б.а.).

- Какво според Вас кара феновете и най-вече фенките, да полудяват като Ви видят на екрана?
- Не знам, наистина. Ако знаех, щях да го използвам и в реалността. Но аз имам една теория за кореспонденцията между актьорите и зрителите. Зрителят, без да си обясни, винаги разбира кога творецът го обича. Тази теория е много проста, но много дълбока. Когато ти обичаш хората, за които твориш, те ти отговарят със същото. Когато ти работиш с много страст, много себеотдаване, зрителят не го осъзнава, но ти дава десетократно повече любов. Това е теория, засягаща всеки вид изкуство. Има ли любов от твоя страна, дори да имаш само един зрител, той ще е щастлив. Това е идеята на изкуството, да споделяме щастие помежду си.

- На какво ви научи Куката?
- Куката ме научи на много неща. Куката ме научи на честност. Аз съм така възпитан, че да премълчавам обидите. Докато Куката не е такъв, Куката ще отговори. И се усещам как и аз ставам такъв и вече не ми пука. Вече важното за мен е да излезе истината. С тоя Кука, станах и по-екстровертен тип. По принцип аз винаги съм бил по-труден в контактите си с хората. Бил съм нараняван много пъти. Изработил съм си някаква защитна реакция да се затварям в себе си, да си пусна някой любим филм (например „Имало едно време в Америка”) и по този начин да се лекувам. Куката ме научи и на емоционалност, на това да не се крия от чувствата си. Сега вече не се притеснявам, ако да речем, отида с някоя мацка на кино и се разплача на филма. Преди гледах настрани от екрана, стисках зъби, а сега не се страхувам да се разплача. В крайна сметка, окей, аз съм такъв, ти ме приемаш такъв, какъвто съм, а ако не ме приемаш, к’во правиш с мене?

- Кое се играе по-лесно: добро или лошо момче?
- Лошо се играе по-лесно. Несравнимо е. Зрителят просто има генетично кодиран афинитет към лошите. Когато си гледал Марлон Брандо като Кръстника,  когато си гледал Ал Пачино в „Белязаният”, когато си гледал Робърт де Ниро в „Нов страх”, на базата на тези умни, енигматични актьори, ти започваш да харесваш лошия. А и в лошия има конфликт, той  е непредвидим, той носи харизма в себе си.

- Ако можехте да избирате, кои закони бихте спазвали- тези, които обществото ни налага или тези, които герои като Куката създават?
- Моралните закони са били най-важните през целия ми живот. Като всеки човек и аз съм правил какви ли не глупости, но не мога да си спомня да съм наранявал някого. Това е първият закон: каквото и да правиш, прави го на твой гръб, не наранявай никого никога. Винаги съм вярвал в моралните закони. Писаните закони.. сред тях има големи глупости, но те спомагат за изграждането на обществото. Аз винаги съм бил малко бунтар, малко анархист, малко пънкар, но може би с течение на времето, осъзнавам важността на писаните закони. Мисля, че е крайно време, след хилядолетия на цивилизация, най-после да сме свободни. Но, когато знаеш, че в тази цивилизация, днес, над 40% от населението на Земята няма достъп до нормална питейна вода, че 25% от хората на планетата живеят в бедност, това е страшното.

- Участвал сте в студентска стачка за сваляне на комунистическия режим през 1989-та. Какво е отношението Ви към протестите в страната днес и бихте ли участвали в тях?
- Знаеш ли колко откачен бях аз на студентската стачка? Аз бях един от организаторите даже. Сега, бих участвал във всеки един протест, в който виждам рационалност и перспектива. Не бих участвал в хаотични или в манипулирани протести. Но по принцип, да, аз съм протестиращ човек.

- Живели сте и в САЩ. Защо се върнахте?
- Никога не съм бил някъде с идеята да остана там завинаги. Винаги съм знаел, че принадлежа на България. Пътувал съм, защото така се чувствам свободен. Истината, че аз съм страшен авантюрист. Доколкото до САЩ, влюбих се. Любов, нали знаеш. Зарязах театър, кино и газ в Америка. Те ме бяха направили звезда на 20 години, аз им казах, че ще следвам любовта си. Не мисля, че съм сгрешил: аз вярвам, че човек трябва да следва любовта си.

- Може ли сериал за мафията да има щастлив край?
- Не. Не и за нас, гангстерите.

- Добро или лошо момче ще е Куката в 4-ти сезон?
- Зависи. Ако се намери нещо, което да провокира злото у него, той ще бъде много, много лош.

- Звучи обещаващо! Но, за съжаление, сякаш по-голямата част от подрастващото поколение в страната ни се интересува от лошата страна на Вашия герой...
- Това ме притеснява много, мисля го много. И не знам какво да направя, братче. До някаква степен, се опитах да превърна в Куката в малко по-добър герой. Но аз съм длъжен да запазя същността на характера му. Той е такъв, какъвто е. Той е животно. Аз искам по някакъв начин да ви покажа, че това не е окей. Наркотици, агресия, не е окей. Затова съм тук и ти ще ми помогнеш за това. Пусни го в Интернет това интервю, аз не си спомням да съм давал толкова искрено интервю никога! Не се друсайте, не го правете! Не всичко е беемвета и мерцедеси, не всичко е нощен живот! И най-важното, не взимайте наркотици, хора, това може да ви съсипе! Ама това било една цигара марихуана, братче, няма такова нещо. Това е лошо, много лошо. Наблюдавал съм стотици приятели, качествени момчета и момичета, талантливи актьори се превръщат в алкохолици и наркомани. Това е най-важното, с това завършваме, не се друсайте, хора!

Интервю: Никол Левакова; заглавна снимка: Велислава Каймаканова-Ножарова

Свързани новини

Галерии

Коментари

dimitar ot 4irpan
19 септември 2013 | 21:41

tazi pesen e nai xubavata na sveta mnogo qko ime kukata mojeli da mi da desh f.e.c

t...
05 септември 2013 | 00:09

kak shte e slab geroi bee vie ludi li ste i kato aktior i kato chovek Kukata e strahoten!!!!

maria
02 септември 2013 | 22:18

Страхотен актьор!Няма такъв като него!

!!!
24 април 2013 | 11:03

Много слаб актьор и ще си остане Куката докато се пенсионира, с нищо друго няма да го запомнят.

Добави коментар

Екипът на Hotnews.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Hot

Тита пръска по бански

Певицата нажежи страстите

Яна на Петко посреща залеза с АТВ

Танцьорката между залеза и морето

Най-дебелата манекенка се пусна гола с бебето

Ашли Греъм си харесва стриите

Виж още от Hot

Специален проект

Да оставим следи ІІІ

Новини

Ивайло Захариев напира за църкоен развод

Актьорът готов за сватба №2

Софка разделена с Гринго повече от месец

Колегите й категорични, че певицата пак ще го прибере рано или късно

Джумпарова се надява на сватба

Приятелят й все още не я е завел до олтара

Кобрата изстреля Андреа на върха

Новото й парче "Егоист" възроди кариерата й

Бившият на Мария Илиева си взе детето

Синът на певицата с татко си на море

Мая Илиева с трогателна изповед

Трогна с това, което сподели за покойния Жоро Илиев

Гущерова проговори за развода

Плеймейтката ужасена от хорската жестокост

Моден гаф! Миро показа зърна (Снимки)

Певецът успя да издебне и снима любимата с жена

Мама Божка изпрати абитуриент

По-малкият син на Мария Сапунджиева завърши гимназия дистанционно

Гущерова се покри в очакване на бебе №2

Моделката почива семейно в най-скъпия ризорт на българското Черноморие

Деси Цонева: Младите мъже не ме възбуждат

Брюнетката от 16-годишна излиза с все по-възрастни от нея

Фолк певица влиза във "Фермата"

Шоуто стартира на 5 септември

Мис България издаде как се казва бебето й

Нанси Карабойчева с мили думи към първия си син

Тв и Риалити

Божинов цъфна с интересна компания

Футболистът пие бира с кадър на "Като две капки вода"

Строят по 2 дни арените за битките в "Игри на волята"

Зрителите ще гледат 80 зрелищни битки

Реджеп от Hell's Kitchen отвори ресторант

Шеф Ангелов му помага в първия ден

Виж още от Тв и Риалити

Издънки

Данчето Христова ядоса протестиращите

"Няма нужда от протести, а от спектакли", избухна естрададжийката

Джумпарова се надява на сватба

Приятелят й все още не я е завел до олтара

Виж още от Издънки

Култура

East 17 и 5IVE са новото 20 на феста в Бургас

Антибиотика не успяха да се съберат за Spice Music Festival

Търсят желаещи да се снимат с Рачков и Джаро

Всеки може да участва в най-новия български кино филм

Culture Beat се присъединяват към Spice Music Festival

Bomfunk MC`s отпадат, но има и други топ изненади

Виж още от Култура

Fashionista

Вашите лични данни

Ние събираме и обработваме Вашите лични данни.

За осигуряване на правата ви по GDPR, молим за Вашето съгласие.

Ще използваме данните за осигуряване на по-доброто Ви преживяване на нашите сайтове.

Ако натиснете бутона Приемам всички, ще дадете съгласието си на нас и на всички трети страни, описани детайлно в Политиката за поверителност и Политиката за бисквитките.

Защо е необходимо моето съгласие?

НАСТРОЙКИ ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ

 • Нормално функциониране на сайтовете
  Не е зададено

  Тези данни са стриктно необходими за нормалната работа на сайтовете и мобилните ни апликации. Чрез тях можем да удостоверим самоличността Ви като логнат потребители, да Ви покажем по-добре съдържанието, да заредим сайта по-бързо, да защитаваме сайтовете и Вас от посегателства.

  Такива данни например са данните от сесията Ви – информация дали сте логнат, кеширано съдържание и други.

  Тук попадат и данните, свързани с идентифицирането Ви във връзка с регистрация за използване на наша услуга.

 • За изпълнение на нашите услуги
  Не е зададено

  Някои от услугите ни, като електронната търговия, изискват да споделите с нас лични данни. Използваме ги за да можем да изпълним договора си с Вас, за продажба и доставка на предлаганите от нас стоки.

  Други предлагани от нас услуги са възможностите да добавяте новина, коментари, снимки или видеа. Използваме личните Ви данни, която ни дава възможност да Ви идентифицираме и при необходимост – да модерираме добавеното от Вас съдържание.

 • За измерване
  Не е зададено

  Събираме информация за Вашето използване на съдържанието и я комбинираме с предишно събрана, за да измерим, разберем и отчетем Вашето използване на услугите ни.

  Тази цел не включва персонализиране и профилиране.

 • За подбор, доставка и отчитане на реклами
  Не е зададено

  Събираме информация и я комбинираме с предишно налична, за да подберем и Ви доставим релевантна реклама и за да можем да измерим доставката и ефективността й. Това може да включва предварително събрана информация за Вашите предишни интереси към подбрани реклами, обработка на данни за поведението Ви, когато рекламата Ви е била показана, колко често Ви се показват дадени реклами, къде и кога са Ви били показани, дали сте предприели действие свързано с рекламата, включително клик на рекламата и направена покупка.

  Тази цел не включва персонализиране и профилиране.

 • За подбор, доставка и отчитане на съдържание
  Не е зададено

  Събираме информация и я комбинираме с предишно събрана, за да подберем и Ви доставим релевантно съдържание и да измерим доставката и ефективността му. Това може да включва предварително събрана информация за Вашите интереси към съдържанието, обработка на данни за показаното Ви съдържание, колко често или за колко време е било показано, дали сте предприели действие, свързано със съдържанието, включително клик на съдържанието.

  Тази цел не включва персонализиране и профилиране.

 • За персонализация и профилиране
  Не е зададено

  Събираме и обработваме информация за използването на услугите ни за последващо сервиране на персонализирана реклама и/или съдържание в друг контекст, напр. други сайтове и мобилни апликации, след време.

  Типично, съдържанието и поведението Ви на сайта/мобилната апликации се използва за създаване на заключения за Вашите интереси, чрез които се управлява бъдещият избор на сервирани реклами и/или съдържание.

 • По възложение и за проекти на трети страни
  Не е зададено

  При конкретни проекти по възложение на трети страни събираме Ваши лични данни, които им споделяме за осъществяване целите на проектите им. Детайлна информация за целите може да намерите в Общите условия на всеки конкретен проект, който ще Ви бъдат предоставени за получаване на Вашето съгласие.

  Понякога използваме личните ви данни, за да Ви информираме за игри и промоционални оферти на Спортал и/или на трети страни – Партньори на Спортал.

  За изпълнение на тази цел, събираме Ваши лични данни, за да Ви информираме за наши или на трети страни, наши партньори, инициативи, промоции, игри, оферти и други.

  За всички описани по-горе цели можем да използваме инструменти на трети страни.

 • За Директен маркетинг
  Не е зададено

  За да Ви изпращаме винаги актуална и полезна информация за нашите инициативи, събираме данни като адрес на електронна поща или друг начин за контакт с Вас – Viber, Skype, Messenger профил или такъв в друга комуникационна платформа.