Мариана Попова е родена в София през 1978 г.

Завършва музикалната гимназия „Филип Станиславов”. Между 1989-а и 1991-ра се занимава с народно пеене и танци. По-късно следва поп и джаз пеене в Нов български университет.

От 1996 до 2000 г. е вокал на „Кокомания”, нашумели най-вече с хит-сингъла „Ти не дойде”.

През 2001 г. побеждава в обявения от „Шоуто на Слави” конкурс за беквокалистки редом с Алекс Раева и Деси Добрева, но остава на работа там само три дни.

На 18 май 2006 г. представи България на „Евровизия” в Атина с песента си Let Me Cry и стигна до полуфиналите.

Бащата на дъщеричката й Ханес е сомелиер с италиански корени. Срещат се на Българското Черноморие и само седмица по-късно бохемът й казва „обичам те”. Три месеца по-късно научават, че ще стават родители.

Слуховете за бъдещата им сватба я позиционират на роден терен, защото на Ботуша удоволствието излиза прекалено скъпо. Двойката мечтае да си каже „да” на плажа сред тесен кръг приятели.

- Мариана, бързо ли се нави да станеш жури в „Гласът на България”?


- Не дадох да ме ухажват кой знае колко, защото отдавна мечтая да съм част от такъв формат. Екипът на Слави Трифонов също е невероятен и да се докоснеш до неговата енергия е привилегия. Всичко е организирано така, че на нас да ни е комфортно и снимките не ми отнемат почти никакво време. Чисто зрителски ще кажа, че шоуто ще си заслужава гледането, най-вече заради големите гласове, които чухме. Кастингите на тъмно също са уникални - естествената ни реакция, като се обърнем и срещнем героя на сцената, със сигурност ще забавлява. Зрителите също така ще ни видят с Миро, Ивана и г-н Маричков в човешка светлина.

- Какво беше съотношението между истинските таланти и тези, които идваха, за да си вземат автограф от вас?

- От 150 човека имаше двама-трима, които не можеха да пеят, но тананикаха добре. Мисията ни е да търсим качествени изпълнители. Прослушванията ми показаха колко талантливи хора има в тази малка страна въпреки певческите формати, на които се нагледахме.

- Имаше ли сериозни разминавания между глас и визия на кастингите?

- Да, мислиш, че пее мъж, а като се обърнеш, да фиксираш жена - ето на това аз казвам сериозно разминаване.

- Да, но визирам и по-традиционните случаи от типа на „ангелски глас в тяло на сумист”.

- Страхотно, защо не! В момента в световен мащаб суперактуална е Адел, която е доста пухкава и сладка. Но това не й пречи да е в топ пет на най-продаваните артисти. Историята също помни примери за невероятни звезди, чиито мерки са далече от манекенските. Вземи пищните форми на една Арета Франклин или пък Тина Търнър, която не може да се похвали с най-красивото лице на земята. Ако аз съм се обърнала заради гласа на някого, то визията не може да ме разочарова.

- На чии парчета се наслуша до втръсване?

- Силовите певици залагаха на Бионсе и Селин Дион, а феновете на фолка явно само Бони и Софи Маринова слушат. На рокаджиите им дай Ain’t No Sunshine When She’s Gone или Easy на Faith No More. Масово обаче се избираха песни, в които вокалният потенциал не може да бъде разгърнат, като „Рокендролът беше млад”.

- Как се сработваш с останалите членове на журито и очертава ли се вече някакво разпределение на ролите - кой ще бъде лошото ченге?


- Нямаме никакви драми помежду си, има само готина приемственост на хумора. Маричков например казва на Ивана, че я е сънувал, но слава Богу, сюжетът не е бил еротичен. Той е и корективът в компанията ни, тежката артилерия, с фрази като „Тази музика не я разбирам и за това не се обърнах”. Миро е типичният поп артист – вечно ухилен и енергичен, излиза и със замах се разпорежда „Ръцете горе!”. Ивана си е човекът от народа, а аз със сигурност съм шутът, в най-добрия смисъл на думата.

- Успя ли да си починеш вече някъде?

- Ще бъде през август, засега още стискам зъби в потна София. Иначе с Ханес (б.а. - половинката й) и детенцето ще разпускаме в България, моето място се казва Морско конче. Винаги ходя там, защото намирам добрата енергия, която ми помага да се отпусна максимално.

- Преди време спомена, че ще напускаш България наесен. Отказа ли се от идеята?

- Напускам е силно казано. Да речем, че ще сменя един лош квартал в Европа с по-добър. Да, имаме планове да се установим в Австрия, но това не означава, че занулявам живота си тук. Нямам никакви намерения да оставям враговете си на спокойствие. Ще ги дразня до последно и ще се навъртам наоколо (б.а. - смее се). Избрали сме Австрия заради по-стабилната икономика, добрата инфраструктура. Чистота, въздух и спокойствие ме чакат в Алпите, а един артист най-много има нужда от спокойствие. Тук не е за майки с деца. Омръзна ми да се чудя къде да си карам количката с бебето.

- На колко стана Мария? Как се гледате с нея и какви заложби показва?


- На година и половина е вече. Майка ми ми помага основно за нея. Много е смешна, има страхотно чувство за хумор, музикална е, танцува, опитва се да тананика. Но аз не я форсирам в тази посока. Не страдам от болни амбиции.

- В каква посока те промени майчинството? Липсва ли ти нещо от живота преди - неограниченото лично време и парти обиколките?

- О, не. Станах родител и пречистих фалшивите приятелства, преосмислих приоритетите си в живота. Спрях да се впечатлявам от някакви безумно глупави неща, които преди това са ме притеснявали. Няма нищо по-важно от това да създадеш живот и да го запазиш. Така че пораснах, по-здраво стъпила съм на краката си и трудно нещо вече може да ме събори. Малката Мария мобилизира най-добрите ми качества и продължава да го прави всеки ден.

- Как гледаш на опцията за второ дете?

- Въобще не искам да си го помислям даже! Рано ми е.

Източник: в. "Монитор"