"Пук" - първата пълнометражна българска анимация от 35 години насам, Марион Котияр като Лейди Макбет и две специални прожекции за заклети чревоугодници - това са част от гвоздеите в програмата на тазгодишната "Киномания".

Фестивалът започва на 12 ноември с “Каръци” на Ивайло Христов и ще продължи до 29-и.

Тази година се прави особен акцент върху родното кино, а по време на фестивала ще бъдат представени няколко български заглавия, сред които „Жената на моя живот” с продуцент Иван Тонев, "Аз съм ти” с режисьор и сценарист Петър Попзлатев и документалният филм с режисьор Ивайло Пенчев „Усмивките на българските кинокомедии".

Музикалната кинопрограма пък ще зарадва почитателите с ленти, посветени на Аржентина и тангото, хеви метъл фестивала "Вакен", "Пинк Флойд" и Роджър Уотърс.

След като обявената прожекция на култовия спектакъл "Хамлет" с Бенедикт Къмбърбач бе разпродадена почти веднага, екипът на "Киномания" обяви пристигането на още едно заглавие по Шекспир - "Макбет" на режисьора Джъстин Кързъл с Майкъл Фасбендер и Марион Котияр. Според критиката с лентата Майкъл Фасбендер прави коронна роля в кариерата си.

Столичните зрители ще могат да го видят и с още една хитова роля - тази на Стив Джобс, в едноименния филм на носителя на „Оскар” Дани Бойл.

Гледаме последния носител на "Златна палма" за 2015

Филмът "Дийпан" на Жак Одиар, спечелил тазгодишната "Златна палма", ще бъде представен у нас в рамките на френската програма на "Киномания". Драмата със силна социална проблематика разказва историята на емигранти, избягали от гражданската война в Шри Ланка.

Сред най-интригуващите френски ленти, които родните почитатели на седмото изкуство ще видят, са и "Изкуството да пееш фалшиво", "Лоло", "Моят крал" и др.