"Приемаме диагнозата "Балкански синдром" и затъваме в национална тъга и ужасяващи угризения. Така истерично прогонваме свободата си и възможността за лични, човешки, душевни открития", казва Мариус Куркински по повод на новата си режисьорска работа - "Балкански синдром" по Станислав Стратиев в Малък градски театър "Зад канала".

"Балкански синдром - самоунищожение и колосална загуба на време. От самоирония наистина правим живота си за смях. От желание да празнуваме губим всяка секунда от живота си", отбелязва Мариус.

Сред актьорите са Стела Стоянова, Албена Михова, Стоян Младенов, Александър Кадиев, Евгени Будинов, Петър Калчев, Антоний Аргиров, Емил Котев. Сценографията и костюмите са на Петя Стойкова, музиката - на Мартин Каров. Премиерата е на 2 октомври, съобщиха от трупата.

Представлението е вдъхновено от афористичната мисъл на Стратиев, че е българска участ да се родиш в България, а българската участ и късметът са като две успоредни прави - пресичат се в безкрайността. Човек може да избегне късмета си, но участта си - никога.

Мариус Куркински по собствените му думи гледа на "Балкански синдром" като на историческа пиеса и отбягва всякакво осъвременяване.

"Нека майсторството на автора да послужи за припомняне на едно конкретно време от българската история. Времето на "перестройката". Краят на един режим и началото на друг. Тази вечна преходност на обществените пластове, която така разделя хората. Приближаването на този ужасяващ преход, през който една върхушка превърна своя любим народ от герой в просяк," казва режисьорът.

Според него Стратиев е обхванат от тъжно предчувствие. Големият писател обича своя народ, но се налага да му разкаже една тъжна, дори страшна театрална приказка. Сигурен съм, че му е било много мъчно за нас, коментира Мариус.