Покана да се присъедини към редиците на Американската филмова академия получи българската звезда Мария Бакалова. След като се разписа като първата родна актриса с номинация за „Оскар“ от догодина тя ще може сама да гласува в отделни категории на най-престижните отличия в света на седмото изкуство.

Екранната дъшеря на Борат е сред 395-те артисти, получили привилегията да се включат към Академията тази година. Освен българската гордост в Холивуд в този списък попадат още режисьорката Емералд Фенел, Робърт Патинсън, Лесли Одом-младши, Ванеса Кърби, Флориан Зелер, H.E.R., Джанет Джексън и др.Близо половината от тях - 46 на сто – са жени, 39% са представители на малцинствени групи. 53% от филмовите дейци имат адресна регистрация извън САЩ, като представители на 49 държави ще прекрачат прага на Академията.

Впечатление прави, че летвата за присъединяване към институцията е вдигната значително по-високо от предни години. След бунта, познат в историята на поп културата като „белите Оскари“, минимум по 800 творци получаваха възможност да влязат в Академията всяка година. Рекордът бе постигнат през 2018 г., когато общо 928 души са били поканени.

Този феномен вероятно се дължи и на факта, че Академията постигна обещаното двойно увеличение на нежния пол в редиците си. Критериите, които културният институт си бе поставил вследствие на обвиненията в расизъм, са в по-голямата си цялост изпълнени, като настоящите 395 новопоканени артисти се доближават по численост до средния брой присъединяващи се кинаджии от началото на 2010 г. до средата на десетилетието.

Междувременно регламентът на наградите „Оскар“ също ще претърпи промени. Сред по-съществените такива са свързани с категорията за оригинален саундтрак. До този момент филмовата музика в дадено заглавие трябваше да е 60% авторска, създадена специално за продукцията. Това условие трябваше да бъде задължително изпълнено, за да може проектът да се бори за номинация на Оскарите. Още от 2022 г. процентът ще бъде значително намален – на 35%. На разходка в Монако пък се отдаде през последните дни Мария Бакалова. Тя отпътува за бляскавата дестинация по покана на „Луи Вюитон“, като най-вероятно е заснела и фотосесия на терен.