Вече няма и съмнение, че църковният брак на Мария и Християн Гущеров е сключен в „Св. Александър Невски”.

Тайната и незаконна церемония е била извършена от отец Костадин с мълчаливото одобрение на епископ Тихон.

Заради потъпкването на изричното „Не“ на Негово Светейшество и на Светия Синод, Дядо Неофит е наказал председателя на църковното настоятелство.

Оказва се, че венчавката в „Св. Александър Невски” се е състояла в деня, в който Мария и Гущеров подписаха брачните свидетелства – на 13 януари.

Светската двойка се е венчала по тъмни доби, като църквата е била отворена късно вечерта само за тях и за техните кумове и близки приятели. Чалга изпълнителката и милионерът са купили църковния брак срещу солидно дарение от 30 000 лв. в полза на катедралата, които да бъдат използвани за големия ремонт.

Никой от Синода официално не отрече, че венчавката на Мария и Християн е била в „Александър Невски”, а всички замесени и заинтересовани по случая се измъкнаха с витиевати обяснения. Именно заради тези своеволия на някои духовни лица патриарх Неофит и митрополитите излязоха с остра декларация, в която потвърдиха забраната в катедралата да има венчавки и кръщенета и задължиха дядо Тихон да я спазва стриктно, пише Уикенд, цитира hotarena.net.

Според запознати с църковния канон било редно епископът да бъде смъмрен по-остро и дори наказан като бъде свален от поста. Негово Светейшество обаче уважавал епископа и искал да избегне публичен скандал, още повече, че Тихон има заслуги за връщането на „Александър Невски” на църквата и сега отговаря за предстоящия грандиозен ремонт.



Като истински дипломат обаче, патриархът намерил начин да „накаже” Тихон и да му покаже, че е оскърбен от своеволията в храма, патриархът деликатно напомни кой е първият сред равни.

Миналата седмица дядо Неофит бил повален от грип и бил на легло и заради това на 1 февруари, неделя епископът трябваше да отслужи заупокойните литургии за жертвите на комунизма и за Желю Желев. Въпреки че не се чувствал добре и все още не бил оздравял напълно патриархът стоически издържа и двата дълги траурни ритуала.

Освен че самият той засвидетелства уважение към покойниците, присъствието му бе знак, че е отнел възможността Тихон да отслужи тези две важни заупокойни литургии, твърдят пред „Всеки ден” вещи в църковния канон. Епископът присъстваше и на двете религиозни церемонии, но наблюдателни миряни забелязаха, че Неофит почти не го поглеждаше и бе твърде студен към него.