Мария Илиева - едно от най-значимите имена на съвременната българска поп музика, започва самостоятелната си кариера през 2001 г.

Има издадени два албума: “Лунен сън” (2001 г.) и “Идвам към теб” (2007 г.), и един макси сингъл “Стерео стая”. През 2007 г. основава лейбъла “Стерео стая”, с който продуцира млади и талантливи български изпълнители, пише trud.bg.

- Здравейте, Мария - как прекарвате най-отпускарския месец в годината?
- Здравейте! Най-отпускарският месец се оказва най-натоварен за мен, започнаха прослушванията на “Екс фактор”, предстоят ми концерти, записвам новия си албум, тази есен ще представя новия си видеосингъл... Натоварено е, но е приятно.

- Участвахте като водеща в първото издание на “Стар академи”, предстои да ви гледаме в “Екс фактор”. Има ли друг смисъл от подобни музикални риалити шоута освен рейтинг за телевизиите и забавление за публиката?
- Разбира се, такива предавания дават голям старт за младите изпълнители. Много е трудно да се пробие на музикалната сцена, а за финалистите от риалити форматите това е даденост. Друг е въпросът дали ще могат да се справят и да се задържат под светлините на прожекторите.

- Следите ли конкурентното предаване “Гласът на България”?
- Не ми остава много време за телевизия, гледах само кадри от някои предавания. Всяко шоу, което дава сцена на неутвърдените изпълнители, предоставя възможност на всички талантливи хора да стигнат по-бързо и лесно до сърцата на публиката.

- В подобните тв формати в чужбина се случва участници без впечатляваща външност да добият огромна популярност, например Сюзан Бойл във Великобритания. Възможно ли е подобно нещо у нас и какво е значението на визията в попмузиката?
- Истинският талант се откроява веднага. За да се хареса един артист на публиката, трябва да бъде уникален, да има нещо, което го отличава и го прави разпознаваем - да притежава тази синергия от качества, които наричаме екс фактор. Визията и стилът на артиста са от изключително значение и не бива да бъдат подценявани, защото са задължителна част от съвременните критерии за музикален талант.

- Навършват се 10 години от началото на самостоятелната ви кариера в музиката. Как смятате да отбележите юбилея?
- Правя серия концерти във всички проявления на музиката, които са ме вълнували през годините - клубни, акустични, със симфоничните оркестри на България... Вече направихме един прекрасен концерт в Бургас с Бургаската филхармония, до края на лятото предстоят още три концерта - на 26-и в Пловдив, на 2 септември в Созопол в рамките на “Аполония” и на 10 септември във Варна.

Подготвям и нов албум, който ще представя в края на годината с голям концерт в София. Ще бъда суперщастлива, ако хората, които бяха с мен през тези 10 години, дойдат на концертите.

- За тези десет години сте издали 3 албума. Как решавате кога да пуснете нова продукция? От икономически или от чисто творчески съображения се ръководите?

- За съжаление съображенията са по-скоро икономически, затова и работата върви по-бавно, отколкото би ми се искало. Икономическата картина в страната, апатията на медиите, ширещото се на воля пиратство определено пречат на развитието на пазара, създаването на конкуренция, произвеждането на много и в същото време качествена продукция. Надявам се, че скоро това ще се промени, оптимист съм за бъдещето.

- Какво да очакват почитателите от предстоящия ви албум?
- Първите два сингъла от него са вече факт - "Truly" в дует с Кийт Томпсън и "I Like". Те имаха забележителен успех и се надявам това да се случи и с останалите парчета от албума. Стилът ще е този - клубен поп, като албумът ще има и втора част с акустични версии на песните.

- В началото на кариерата ви много наши джазмени ви предричаха блестящо бъдеще в джаза. Какво е отношението ви към тази музика, имате ли някакви по-конкретни планове?
- Голям джаз фен съм, това е стил, който слушам с удоволствие и се уча от богатството му. Често пея любимите ми джаз стандарти на концертите и клубните ми лайфове.

- Активното ви присъствие в българската попмузика съвпада с труден за нея период. Почти всички изпълнители имат от какво да се оплачат - като започнем от ниските тиражи и трудностите в организирането на турнета и свършим с чалга нашествието, с липсата на интерес в медиите и кризата. Вие ще се оплачете ли от нещо?
- Не съм човек, който се оплаква. Не мога да кажа, че всичко е прекрасно и безпроблемно, но това е реалността и трябва да я живеем.

- Какъв е големият проблем на родната попмузика? Ако бяхте министър на културата, бихте ли променили нещо?
- Много бих искала да имам възможност да променя цялото културно съзнание на българите, това би решило доста проблеми. Бих обърнала много повече внимание на културата в България - не само музикална, а всякаква, бих направила много по-адекватно и регулирано отчислението на авторските права, участието на медиите и борбата с пиратството.

- Имате и продуцентска компания, така че познавате бизнеса от двете му страни. Ще вземете ли страна в спора дали само авторите на песни, но и музикантите изпълнители трябва да получават възнаграждения за всяко едно завъртане на песен с тяхно участие в ефира?
- Една песен има както автори на музиката, текста, аранжимента, така и продуцент изпълнител, който я представя на публиката. Не би могла да съществува без това, така че е повече от логично да се получават съответните възнаграждения.

- Като изпълнител и продуцент смятате ли, че сдруженията, които защитават авторските и сродните права у нас (ПРОФОН, Музикаутор), си вършат добре работата?

- Член съм и на двете организации (ПРОФОН и Музикаутор). Мисля, че българският музикален бизнес има нужда от тях и макар и все още в много начален етап на развитие, те се опитват и до голяма степен успяват да прокарат адекватни модели на отчисления - такива, каквито са по цял свят. Понякога се сблъскваме с неразбиране и нежелание от страна на ползвателите за съвместна работа, но като цяло грамотността в тази посока се повишава.

- Кои са любимите ви музиканти, каква музика слушате за удоволствие?
- Слушам соул, фънк, арендби, джаз, вокален хаус, дръм енд бейс. Обичам и класика, закърмена съм с нея от моите родители, които са класически музиканти.

- За какво мечтаете в професионален план?
- За няколко награди “Грами”... Мисля, че е крайно време (смее се).

- Вие сте сред малцината в родния шоубизнес, около които сякаш няма никакви скандали - истински или измислени. Как се опазвате от клюките на жълтата преса?
- Щастлива съм, че съм интересна на публиката с музиката си вместо с личния си живот и предпочитам да е така.

Вижте фотогалерия:

Мария Илиева