На 1 декември рожден ден празнува звездата на българската поп музика Мария Илиева.

Тя е родена през 1977 година във Велико Търново, а успешната й музикална кариера стартира 2001 година с първия й хит "Лунен сън".

Днес освен певица тя е и музикален продуцент, а в периода 2011-2014 година бе жури в три сезона на популярното шоу "X Фактор".

Ето интересни факти за звездата на родната поп сцена:



Бъдещата музикална звезда е родена в музикално семейство. Майка й Ваня е диригент на хор "Космически гласове", а баща й Красимир е концертмайстор на Софийски духов оркестър.

Мария ходи на уроци по пиано и солфеж още от петгодишна възраст и започва да пее активно само година по-късно.



Въпреки че музиката е голямата й любов, Мария Илиев е икономист по професия. Тя завършва Софийската математическа гимназия, а след това и УНСС, специалност "Застрахователен бизнес". Няколко години по-късно защитава магистърска степен по "Международни отношения".



През 2012 година Мария Илиева е поканена да бъде част от световното турне на Тони Карейра, на което да представят дуета им "O Primeiro Grande Amor". Певицата взима участие в три концерта в зала Олимпия (Париж) и два в лисабонската MEO Arena.

Участва в редица социални проекти, като например такъв за борба на трафика на хора и срещу рака на гърдата.

Изявява се и като актриса, като участва в няколко продукции, сред които и популярния сериал "Столичани в повече", пише Dnes.bg.