Тъй като през последните няколко години в попфолк средите стана модерно певиците да учат "висше" и Мария решила да запише някаква специалност. Изпълнителката  я приели в станалия вече прословут като "люпилня на ценни кадри" Бургаски свободен университет.

Това е същото школо, което завършила и Черната Златка. Плеймейтката успя да вземе диплома независимо от факта, че не знае столиците. За разлика от Злати обаче фолкпевицата не смогнала да изкласи и била изхвърлена заради слаб успех още в първи курс, пише в. "Шоу", цитира lifestyle.bg.

Цялата сага с учението й приключила всичко на всичко с един семестър, пише още изданието. Макар да си плащала големите такси в частния университет, миньончето се изложило като за световно. Още на първия изпит по "История на българската държава и право" певицата изпаднала в позиция фалстарт.

След писмения изпит доцентът  влязъл с проверените работи и попитал: "Коя е Мария Кирова?".

"Аз съм Мария Кирова, приятно ми е!", отговорила нахакано и със самочувствие певицата. Вместо комплимент обаче изпълнителката получила звучна академична плесница. "Колежке, не ми е ясно как сте попаднали тук, но определено мястото ви е другаде. Съветвам ви да не си губите времето с право. И между другото, Еклогата е древен сборник със закони, а не марка минерална вода. Освен това сте писали, че езическият период на българската държава настъпил заради Кирил и Методий, когато създали азбуката... Това е невежество, върнете се в първи клас".