Фолк певицата Мария успя да се наложи на музикалната сцена не само с таланта и привлекателната си визия, но и с оригиналното си сценично поведение, школувано още от детските й години в шоуто „Като лъвовете”.

Тя бе една от първите попфолк изпълнителки, които бяха поканени за жури в музикален формат. Тя се справи отлично с ролята си на оценяващ в „Мюзик Айдъл”, с което успя да впечатли дори взискателния Фънки, който бе неин колега в предаването.

Личният живот на красивата певица също винаги е бил обект на голям интерес, а сватбата й с бизнесмена Християн Гущеров стана едно от събитията на годината.

- Мария, новата ти песен „Любима грешка” се приема много добре, въпреки че е в арендби стил. Да не би да си решила за избягаш от попфолка?

- Песента „Любима грешка” ми направиха Dee и Х. Това е второто ни съвместно парче след песента „Да съм с теб”, която е изцяло поп и е дело на на най-модерния в момента гръцки поппевец и композитор - Стан. „Любима грешка” се вписва изключително добре в световните стандарти колкото и самохвално да звучи. Аз съм изпълнител, който вече има много опит и се справя добре в жанра и това е, защото мога да бъда много гъвкава и винаги в крак с модата. Мога да си позволя както песен с ар ендби елементи, така и латино, като „Моля те, не ми звъни” с Азис, а също така сега записах и песен на Кости, която е изцяло в попфолка, с която предстои да ви изненадам много приятно. Нещата, които правя - като работата ми с музиканти от поп гилдията, и разнообразният ми репертоар са с цел да не ограничаваме жанра, да не го вкарваме в рамки.

- Ти не присъстваше на концерта за наградите на телевизия „Планета”, има ли някаква причина за това?

- Като един човек, който държи на себе си и на всичко онова, което прави, смятам, че присъствието ми не беше наложително там и нека не забравяме, че това не е концерт, а форум, отбелязващ годишните музикални награди на телевизия „Планета”... Това, разбира се, не променя моето отношение към фирма „Пайнер”, ние продължаваме съвместните си участия, песни и клипове.

- Васил Найденов бе специален гост на сватбата ви с Християн Гущеров. Той веднага ли прие поканата ви?

- Абсолютно! Двамата с Христиан заедно избрахме Васил Найденов. Няма песен от неговия репертоар, която да не ме кара да се вълнувам и да не ми е хубаво, като я изпълнява, през цялото време бях на дансинга. А това тържество го направихме за всички наши близки и приятели, които през последните три години постоянно ни питаха: „Е няма ли да се ожените накрая?” Искахме да споделим нашето щастие с тях, да ме видят като булка и да танцуваме цяла нощ. Беше много весело и единственият недостатък бе, че времето мина много бързо. Имаше много изненади - поздравиха ни Славка Калчева, Емилия, Ивана, а с Азис заедно изпяхме „Чуй ме” и „Каза ли го”. Моментът, в който всички станаха на крака, беше, когато Етиен Леви (вокален педагог на Мария в НБУ, където тя следва поп и джаз пеене - б.а) и момичетата от групата му „Трик” запяха „Шесто чувство има за нас...”. Това може би беше кулминацията на вечерта.

- Как се чувстваш вече като омъжена жена. Съпругът ти сигурно те носи на ръце?

- Отлично! Той винаги ме е носил на ръце!

*Мария и Християн на сватбата си (Снимка: Булфото)

- Успя ли да те засегне цялата медийна шумотевица около сватбата ви?       

- Според мен вдигането на целия този шум около нас беше преекспониран. Мисля, че се случват много по-важни неща в България, касаещи нашите деца, възрастните хора, младите хора, като безработица, престъпления... Крайно време е да се ангажира вниманието с касаещите нас проблеми, свързани с бъдещето ни, с България, а не така тенденциозно да се покриват с лични поводи и вълнения.

- А каква е истината за църковния ви брак?

- Няма да кажа къде е бил, защото обяснения не давам, само ще кажа едно - всички онези, които сега ровят около тази тема, някога ми бяха приятели и се опитваха да бъдат твърде близо до мен...

- Изявяваш се още от дете на сцената - в „Като лъвовете”. Какво от малкото момиче, което изпълняваше песните на Лили Иванова, е останало у теб?

- Аз започнах с песните на Лили Иванова, на които сега уча и дъщеря ми Марая. Мисля, че това е класика в българската музика, и продължавам да им се наслаждавам, когато ги пеем заедно вкъщи. Иначе все още треперя, когато излизам на сцената, все още вдигам температура и това е преди всеки един момент на изява не само преди големите форуми.



- Марая музикална ли е и искаш ли и тя да стане певица?

- Аз не искам да й влияя, каквото тя избере, но е рядко музикално дете. Пее толкова вярно акапела, че направо не е нормално за нейната възраст - шест години и половина. Сега всички мои приятели ме съветват да я запиша да учи музика и сме й обещали, че ако това не пречи на училището й, ще я запишем в детска музикална формация „Бон-бон”. Все пак Христиан има отношение към това, защото Добромир Гущеров е създал тази група. Хриси изключително много се занимава с Марая. Отношенията между тях са най-голямата ми гордост и постижение.

- Християн каква музика предпочита да слуша?

- Той е човек с изключителен вкус и афинитет към музиката. Както слуша фолк, така обича и класика, много е музикален, самият той е бил вокал в „Бон-бон”, заедно с Поли Генова.

- Той с какъв бизнес се занимава?

- Христиан и Добромир Гущерови са създатели на първата и най-голямата анонимна социална световна мрежа „Дювамис”. В нея всеки един от нас може да бъде точно това, което иска, да казва това, което мисли, и да намери диалог, непоставящ рамки, защото мрежата е в превод на 56 езика. Първият български продукт, излизал на „Таймс скуеър”, и смятам, че това постижение в Ай Ти технологиите е повод за гордост на всеки един от нас.



- Ти самата как успяваш да съвместяваш всичките си ангажименти - на певица, студентка, съпруга и майка?

- Ставам между пет и седем сутрин. Когато имаш дете и то вече е първокласник, и то с такава програма, с каквато е моята дъщеря - ще ставаш още в ранни зори. Ако искаш да си изпиеш кафето и да имаш някакво лично време, няма друг начин.

- Въпреки това изглеждаш много заредена, какво ти дава сили?

- Зареждам се от младия ми мъж! (Смее се.) От неговата млада кръв! (Смее се). Тя и Мадона го е казала - ако една жена иска да изглежда млада и красива, трябва да подбира партньора си, да е значително по-млад от нея. Така ще може да се зареждаш от него и във всички насоки ще те държи във въздуха! (Смее се.) Няма лошо, то е истина.

- За фолк певиците се говори, че са много разкрепостени в любовта, така ли е при теб и имала ли си авантюри за една нощ, като в популярния филм „50 нюанса сиво”?

- Категорично потвърждавам това инфо (смее се). В кръга на шегата, разбира се! Не намирам себе си във филма ”50 нюанса сиво”, не е моята чаша чай... Не съм си позволявала авантюри за една нощ. Моногамията е част от любовта, която бих искала да изпитвам и да получавам... Всичко останало е просто гимнастика, а не любов...



- Кое е най-важното за теб в една връзка и какво би могло да те накара да кажеш - край?

- Единственото, което би могло да въздейства върху самата мен и върху любовта ми към някой, е изневярата, така че всеки сам отговаря за любовта си и я пази. За себе си мога да дам гаранция. На първо място при нас е сексът, на второ място - отношението, времето, чувството за хумор, понякога и словесните войни. Христиан е всичко онова, от което имам нужда.

- Какви изненади ти прави Христиан?

- Интелигентният мъж винаги намира как да те радва, как да ти поднесе изненада, как да бъдеш най-щастлива в живота и в любовта. Затова ти казвам, че сексът, който прави интелигентният мъж, начинът, по който живее, и чувството за хумор, което има - няма база за сравнение.

- В прекрасна форма си, много ли време отделяш за фигурата си?

- Тренирам много, спазвам диети и това ми коства много време и много лишения, но съм горда с постиженията си спрямо времето и това, че вече съм майка. Дъщеря ми Марая често ми казва колко съм хубава и ми пожелава винаги да бъда най-хубава (смее се). Това нейно желание и мъжът до мен са моята мотивация.

- Христиан или Марая ти казват по-често, че си хубава?

- Надпреварват се, смятай колко пъти на ден чувам, че съм хубава! (Смее се.)

- Искаш ли да имаш второ дете?

- Разбира се, пожелали сме си го, може би това ще направи семейството ни съвсем цяло, безкрайно щастливи всички нас и най-вече Марая.

- А кой е най-хубавият и най-лошият ти спомен от твоето детство?

- Много ти благодаря за този въпрос, защото напоследък стана модерно да се измислят всякакви неща, свързани с мен и семейството ми, и тук много бих искала да кажа истината. Аз поддържам много добри отношения с баща ми (известния борец Панайот Киров - б.а.) и безкрайно го обичам, така, както майка ми, просто той живее в Америка и няма никакво желание да се прибере в България, затова се виждаме по-рядко. Миналата година той ми беше на гости и аз като човек, който също има развод зад гърба си, смятам, че всеки има право на втори шанс и никой няма право да съди постъпките на родителите си, затова няма какво да му прощавам. Било ми е и трудно, и лесно, но колкото по-труден път минаваш, толкова по-голям човек ставаш. Много хубави спомени имам от детството, като приемането ми в Музикалното училище, а след това момента, в който завърших училище и започнах да пея. Майка ми достатъчно се е грижила за мен и сестра ми и смятам, че сме имали едно приказно детство, за което съм изключително благодарна. Иначе и на нас, както на много други хора, ни се е случвало да ни бъде трудно. България е така устроена, че няма как, особено ако на такава крехка възраст трябва да гледаш сама две деца, както се е случило на майка ни. Със сигурност не й е било лесно, но най-важното е, че тя е успяла да ни отгледа и да ни възпита като жени - дами.



- Майка ти с какво се занимава в момента?

- С това, с което се е занимавала цял живот - с цветя, въпреки че и много други неща е правила. Откакто се помня - тя работи това и няма някой от нас, който да не е продавал цветя. На мен също ми се е случвало в ученическите ми години, както и на сестра ми Ирена. Общо взето, ние сме едно сърце, което тупти в един ритъм и всеки помага с каквото може - така сме оцелели във времето и сме постигнали всичко. А ако ме питаш дали майка ми живее добре, със сигурност бих направила всичко необходимо, за да се чувства и живее добре и тя, и цялото ни семейство.

- Родена си в петък - 13-и. Кой е най-фаталният ден в живота ти?

- За фатални - не знам. Не съм човек, който вярва в негативното и лошото. Смятам, че числото 13 и петък 13-и ми носят щастие, така, както всеки следващ ден, в който отварям очи и съм жива и здрава и всички около мен, които обичам.



- Вярваща ли си и за какво се молиш?

- Дъщеря ми, аз и съпругът ми сме християни. Не се моля, за да получавам нещо, а благодаря за всичко, което имам, не в Божия храм, а във всеки един ден от живота ми. Всеки път, когато излизаме на разходка с кучетата, водим Марая до черквата. Научили сме я как да се моли, как да благодари.

- Любима мисъл?

- „Там, където започват тайните и мистериите, идат пороците и измамата” - Самюел Джонсън - известен английски книжовник, създател на първия модерен речник на английския език, който има особено мнение по отношение на тайните. Моето заключение от тази мисъл е - винаги да си казваме истината, да стоим надалеч от тайната, лъжата и провокацията и безкрайно да се обичаме.

Източник: "Труд", автор: Светла Йорданова