Да е бракуван (все още) за една от най-известните чалга диви, се оказва престъпно скъпо удоволствие за милионера Християн Гущеров.

Откакто е женен за миньончето на попфолка Мария, баровецът извършва финансови операции, които изтъняват банковите му авоари със скоростта на светлината.

Само от две крупни сделки синът на бившия депутат от БСП Добромир Гущеров е назад с над 10 милиона лева, пресмятат в чалга средите. Приблизително толкова марииният Хриси инвестирал в подобрението на най-скъпия хотел в Силистра – „Данубе”, наследен от баща му, и в софийския ресторант „Реджина”, в какъвто бе превърната една от емблематичните сгради в центъра на града.

Мястото, което по идея на Отварачката заработи като снобарско заведение, е къща, паметник на културата, купена от Добромир Гущеров. Има впечатляваща и поддържана визия с архитектурни елементи, характерни за красивите и богати софийски домове от началото на XX век. Освен с множеството си екстри къщата разполага и с голям двор. Навремето в нея е живеел бившият управител на БНБ и министър на финансите през 30-те години на миналия век Марко Рясков.

Преди да отвори врати, Християн налял огромна сума, за да освежи интериора на къщата. Над месец строителна фирма реновирала имота. Стените били облепени с копринени тапети, а таваните - украсени с гипсови орнаменти и корнизи. На първия и втория етаж поставили подова настилка от старинен дъбов паркет и теракот и италиански мокети на сутерена и третия етаж. Реставриран бил дори асансьорът, който осигурил достъп до всички нива на сградата. Санитарните помещения също били луксозно оборудвани, подменени били всичките интериорни врати и старата дограма – с нова ПВЦ и външни ролетни щори.

Противно на намеренията на шефката Мария, ресторантът да заработи под пара и да привлече богаташите в София и каймака на столичния елит, случи се точно обратното. Заведението, в което се предлагаше гурме кухня, а цените бяха само като за милионери, отблъсна и самите тях. Затова се пълнеше предимно с гости само за семейните тържества на Гущерови. Това, че угоди на мерака на жена си да се прави на елитна кръчмарка, обаче излязло солено на инвеститора Християн Гущеров.

Скъпата поддръжка на имота, плюс факта, че ресторантът не генерира никаква печалба, принудили милионера да направи опит да си възвърне инвестицията, като обяви за продан целия имот барабар със заведението. Вече повече от половин година обаче брокерите на Гущерови безуспешно се мъчат да сменят собствеността на паметника на културата, но мераклии няма.

Със същото статукво - „непродаваем”, е и хотел „Данубе” на брега на Дунав. Луксозната обител се води 4 звезди, макар ресторантът, виенската сладкарница и спа центърът, който е единствен в Силистра, да попадат в по-горната категория. Хотелът е само за ценители, бохеми и парвенюта, към които се числят и настоящите му господари, и пресъздава характерен интериорен стил от средата на XVIII и началото на XIX век в целия му разкош. Най-голямата гордост на хотела е уникалната колекция от 350 картини, собственост на тъста на чалга дивата Мария, Добромир Гущеров.

Меценатът оценявал платната си, дело на български и чуждестранни майстори на четката, на най-малко 3 милиона лева. Целият този разкош вече 2 години „кисне” в обявите за продажба на недвижими имоти. И въпреки че Гущерови намалиха драстично цената – от 16 милиона на 8 милиона лева, няма купувачи за хотела и парите на олигарсите стоят „заключени” заради мерака на Отварачката да се изживява като хотелиерка.