Тя е синоним на носталгичната и изпълнена с копнеж фадо музика!

На 24 март в зала 1 на НДК най-известната португалска певица в света Мариза ще представи песните от последния си албум Mundo.

„Участвах във всеки етап от творческия процес. Обичам всичките си албуми до момента, защото са направени с много любов. Но сега съм убедена, че това е най-добрият, който съм правила в цялата си кариера“, споделя певицата. Сочена за наследница на великата Амалия Родригеш, Мариза разчупва стериотипите за класическата фадо певица със своята ултра модерна къса прическа и атрактивен стил. Призната за посланик на португалската култура, тя увеличава почитателите на традиционната музика по селия свят с всяко свое турне.



„С годините все по-силно усещам отговорността, когато съм на сцена пред публика. Пея с мисълта, че това може да бъде последния ми концерт – давам всичко от себе си и се старая да надмина собствените си граници, да бъда все по-добра“, казва Мариза.

В колекцията си от награди тя има почти всичко. През 2016 година тя е номинирана за „Грами“, печели приза „Най-добър артист” на Songline Music Awards, получава наградата на Executivа Magazine за една от 20-е най-влиятелни жени в Португалия и признанието за най-успешно турне в категория World Music в САЩ. Киноманите помнят Мариза и от участието във филма на испанския режисьор Карлос Саура „Фадо“ (2007), където най-популярната португалска певица на нашето време разкрива драматичния си талант.

Първият ѝ албум Fado em Mim излиза през 2001 г. и веднага ѝ носи голяма популярност с над 30 хиляди продадени копия. През 2002 г. по време на Световното първенство по футбол тя изпълнява химна на страната си преди мача на националните отбори на Португалия и Южна Корея. Сред най-известните ѝ колаборации на Мариза е изпълненето на A Thousand Years в дует със Стинг за Олимпийските игри през 2004 година в Атина, където изпълнява песента на португалски.