Люк Скайуокър може да бъде гей, стига зрителят да си го представя така. Това заяви актьорът Марк Хамил, който играе култовият джедай в поредицата „Междузвездни войни”, цитиран от британските медии.

Хамил отговори така на пряк въпрос на таблоида „Сън”, като цитира питания от фенове, които в сексуалността на популярния герой търсят легитимност за собствената си интимна природа.

„Феновете пишат и задават такива въпроси. „Тормозят ме в училище … Срам ме е да си призная... Възможно ли е Люк да е гей?”. Аз бих казал, че е въпрос на интерпретация от страна на зрителя. Ако смятате, че Люк е гей, то той е такъв. Това не бива да е нещо срамно. Съдете Люк по характера му, а не по това кой обича”, казва Хамил.

„Индипендънт” от своя страна припомня, че като изключим срамното залитане на Люк по сестра му Лея в първите филми от поредицата, сексуалността на джедая никога не е била открито показвана. Такъв е и случая при повечето благородни рицари от „Междузвездни войни”.

Ако Люк бъде открито и директно показан като гей в предстоящите епизоди от поредицата, това ще е крах на предположенията на феновете, че той е бащата на появилата се в последния филм ключова героиня Рей.

Някои фенове се надяваха, че отношенията между Фин и По Дамерън, отново в излезлия през декември „Силата се пробужда”, могат да прераснат в еднополова романтична история.

Джон Бойега, който изигра Фин, обаче се съмнява в това. Според него целият сценарий говори за солидно мъжко приятелство и нищо повече, пише БГНЕС.

Сн.: Getty Images/Guliver