Как изглежда магарето от “На инат” на живо? Както и по телевизията.

Гостът, който влиза в студиото, сяда срещу плазма, на която е образът на магарето. Анимацията говори и прави жестове и мимики в реално време, няма забавяне, няма и кукла.

Това се постига чрез иновационна технология, използвана от англичаните, измислили предаването, с която образът може да реагира веднага. По този начин става възможно да се води реален разговор в реално време с анимационен герой.

Магарето се управлява с компютър от един човек, който говори и жестикулира. Така се получава синхрон в анимационния образ. Този човек е актьорът Тодор Николов, но думите на магарето реално се пишат от 8-9 сценаристи и редактори.

За бързите реакции в ефир помага слушалката в ухото на актьора.

27 души е екипът, който прави “На инат”. Анимацията нарочно е леко грубовата, за да показва, че водещият не е съвършен и за разлика от хората не се срамува да пита за всичко, което му дойде на ума.

Но може ли едно магаре да отговаря на въпроси, не само да пита? Прочетете сами.

-Здравей, народе мой! Особено ми е драго да се обърна към вас от страниците на в. “24 часа”, защото досега можех да го правя само в 23,00 часа. А и за да разсея слуховете, че мога да говоря много, но не мога да пиша.

- Как гостите ви реагират, когато чуят, че ги кани магаре?

- Различно - едни се плашат от директния ми подход и от къчовете под кръста, но това обикновено са хората, които имат какво да крият. Други приемат предизвикателството, проявявайки малко повече чувство за хумор и самоирония. Трети идват, за да флиртуват, но и тях ги разбирам, защото аз съм си готин.

- Какви са предимствата ви пред тв водещите, които са хора?

- Аз мога да си позволя да бъда прям, остър, хаплив, саркастичен и настъпателен, без да се притеснявам, че някой ще се обиди. Защо да се обижда? Защото едно вироглаво магаре задава неудобните въпроси, които си задава всеки средностатистически българин на улицата, но не може да ги отправи конкретно към тези, които трябва да им отговорят? По-ярък съм, по-цветен, по-издръжлив, много по-мобилен и, надявам се, по-забавен, защото границите на възможностите на един анимационен водещ се определят от фантазията на цял екип, а не от физическите възможности на конкретен човек.

- А недостатъците?

- Уверявам ви, че най-много време отделих на този въпрос, но не можах да се сетя за такива. Хахах.

- Хората по-лесно ли говорят пред анимационен герой, или напротив, по-свити са?

- Ще се повторя - ако човек има какво да крие, той ще е еднакво сдържан и прикрит и пред мен, и пред колега от плът и кръв. Ако има ясна позиция, дори за неудобните моменти от своята биография, ако има чувство за хумор и е способен на самоирония (казвам “способен”, защото това е умение), при мен такъв човек би бил много по-открит и словоохотлив, защото в рисувания свят истината се споделя по-лесно.

Помня соцгодините, когато кукленият театър се измъкваше от партийната цензура, защото другарите си казваха: “Да, голяма работа - то магаренцето може и глупости да говори, кой ще го слуша.” А хората слушаха, защото магаренцето говореше истини, които другите само си шепнеха. Е, същото е и при мен.

- Как се подготвяте за шоуто, кой пише въпросите ви?

- За никого не е тайна, че Марк О`Селски е екип. Пиперливият хумор е плод на тумба от талантливи сценаристи и актьори. Певческите ми умения са резултат от общите усилия на уникалния ми бенд. Директните въпроси, които често изпотяват моите гости, са плод на строги, но справедливи редактори. Острият език и ловките къчове... са си мои. Затова ни се получава, защото сме заедно и защото си харесваме работата.

- Как избирате темите, за които да разговаряте с госта?

- Темите са наболели, неудобни, забавни, но преди всичко актуални - такива, които вълнуват мен като магаре, нас като екип или всеки един българин. Ако има тема, по която другите не искат да говорят, ние го правим “на инат”.

- Какви въпроси ви е неудобно да задавате?

- Такива, при които знам, че гостите ще увъртат или ще се опитат да ме излъжат, защото аз на инат дълбая докрай и понякога става грозно.

- Защо винаги сте облечен в един и същи костюм?

- Благодаря ви за този въпрос. Едновременно ми е странно и приятно, че възниква. Странно, защото и Мики Маус е с един и същи костюм от 80-90 години, но никой не го пита защо. Приятно ми е, защото народната мъдрост “по дрехите посрещат...” важи за хората и хората са тези, които робуват на модните тенденции. Щом подобен въпрос възниква сред народа и в медиите по мой адрес, значи българското общество е узряло да приеме едно магаре сред хората.

- Докъде може да ви докара инатът ви?

- Обикновено ме води в правилната посока и успява да ме закара далече, защото инатът наистина може да е мощен двигател, ако посоката е вярна. Помага ми да стигна до истини, които са неудобни за някого. Помага ми да се концентрирам, помага ми да не се отказвам лесно и най-вече - да съм истинско магаре, защото инатът е най-магарешката ми черта. Понякога ме докарва и до крайности.

- Как е избрано името ви? Кого иронизира то?


- Името идва от милия ми татко Иван О`Селски, който го получил почти случайно. С едно друго дърто магаре в селото си викали “Ооо, селски! Къде си бе?” По-късно заради прозападните настроения на баща ми (за което е репресиран) местните му лепнали по-ирландската фамилия О`Селски. Да се чувстват иронизирани всички селски тарикати от градски тип.

- Преместихте се от ТВ7 в Нова тв, защо? Има ли разлика, повече хора ли ви гледат?


- Нова тв е нова трибуна - с нови възможности и нови предизвикателства. Да, тук ме виждат и чуват много повече хора, а това води след себе си и нови отговорности и задължения.

- Колко силна е властта на медиите? Едно магаре като вас може ли да повлияе примерно върху общественото мнение?


- Всяко магаре иска да влияе на общественото мнение, но затова си има предизборни кампании. Аз съм телевизионер, шоумен, аз се забавлявам, водя директни и откровени разговори с гостите си, но да - никога не бих пропуснал магариите на нашите управници и съм готов да ги разнищвам всеки ден.

- Всеки водещ защитава някаква позиция. Вашата каква е примерно за закона за защита на животните? Наскоро депутатите приеха поправки в Наказателния кодекс, чрез които се инкриминира насилието върху животни. Одобрявате ли ги?

- Крайно време беше! Насилието е всъщност душевно безсилие - и когато е насочено срещу животните, и когато е насочено срещу хората. Инкриминирането на подобни действия е добра първа стъпка, ако доведе до промяна в начина на мислене. И кражбата е “инкриминирана” още в десетте Божи заповеди, но хората си крадат и днес.

- Какво мислите за политиката?

- Твърде кална работа, даже и за едно магаре - затова още не съм се заел. Макар че на инат може да направиш всичко, даже да станеш кмет.

Един мой почти адаш, мексикански политик, Марко Алмазан е казал: “Сръчният политик, стигне ли до кръстопът, може да поеме във всички посоки едновременно.” Е, аз не ставам за политик - на кръстопът се запъвам като магаре на мост, а и с копита се краде трудно.

- Кой е най-големият проблем пред българите, който трябва да бъде решен от властта?

- Властта да реши проблем? Това е оксиморон. Властта е проблемът на българите. “Неефективна съдебна система”, “СРС скандали”, “тромава държавна администрация”, “източване на евросредства”, “корупционни схеми”, “монопол над горивата”, “натиск над медиите”, “уредени държавни поръчки”, “злоупотреби”, “шуробаджанащина” - думи и съчетания, които българинът е приел като неотменна част от живота си и които звучат странно и неприемливо за един истински европеец. Проблеми за решаване? Ами, да започнат от изброените.

- Имате ли фаворит за президентските избори? Кой ще е следващият ни президент?

- Оф – работата се обърка. Андрей Пантев ми беше на гости и искаше царя... От СДС искат Румен... А иначе вариантите не са много – или руски модел, обратен на Путиновия... или бразилска сага с елементи на вяра, Надежда и Меглена. Бидейки ценител на българската жена, аз вярвам в твърдото управление с нежна ръка. Мигнете два пъти, ако сте ме разбрали. Налииии!

- Кой е отказвал да влезе в студиото при вас и защо?

- Само двама са ми отказвали - Бойко Борисов и Юлиан Вучков.

Даже сега, като го казвам, си мисля, че сигурно има и други неща, които ги обединяват. Сигурно е трудно да изправиш егото си срещу магаре и да говориш с него. И двамата са народни хора, ама не баш. Мачовци, ама не баш.От нищо не се страхуват и не им пука, ама не баш. И всичко правят за хората,... ама не баш.

Крият ли нещо, страхуват ли се от мен - не знам. И двамата не искат да идват на гости при мен, а премиерът беше на гости на Вучков. Изводите остават за вас.

- Защо зрителите трябва да гледат магаре - т.е. измислен водещ, когато могат да гледат човек с ясна визия и позиция?


- Измислен? Има много по-измислени водещи от мен, а и позицията ми е пределно ясна. Аз се възприемам като събирателен образ на народното възмущение, любопитство, стремеж към истината, чувство за хумор, пиперливост и инат... Така че гледайте, народе мой - всеки делничен ден от 23 ч по Нова, за да видите “дявол на магаре”.

Източник: "24 часа"