Мастурбацията може да се окаже полезно оръжие в борбата с вирусите, грипа и настинките, твърдят учени, цитирани от електронното издание Big Think. Оргазмите са нормално физиологично явление и са проучени детайлно от науката, но все още има какво да се научи за ефектите, които те оказват върху общото състояние на човешкия организъм.

Тялото и мозъкът реагират на химикалите и хормоните, които се отделят при сексуалния акт. Според учените това е факт, независимо дали става въпрос за контакт между двама партньори или за самозадоволяване. Мастурбацията, например, предизвиква прилив на допамин и окситоцин, които са известни като “хормоните на щастието”. Но позитивното им влияние не се изчерпва само с подобряване на настроението.

Окситоцинът, например, ограничава въздействието на хормона кортизол, който се увеличава в състояние на стрес, страх или паника. Според изследователите на медицинските ефекти на оргазма, той е най-силният генератор на допамин, който човек може да изпита, без да приема лекарствени препарати.

В същото време приливът на окситоцин и допамин подсилват и имунната система на организма, увеличавайки неговата устойчивост на инфекции и вирусни зарази, твърдят изследователи от университетската клиника в германския град Есен. Техните наблюдения се базират на проучване, проведено сред 11 доброволци, което изследва ефектите от мастурбацията върху белите кръвни телца и имунната система.

Друго медицинско изследване пък проучва ефектите от самозадоволяването на база представителна извадка от 800 пациенти с мигрена и 200 пациенти с други признаци на главоболие. 60% от участниците са изпитали облекчение на симптомите, след като са участвали в сексуални занимания (включително и сами).

Според учените няма нищо учудващо във факта, че както лошите навици (недоспиване, преяждане, злоупотреби с алкохол, цигари и т.н.) се отразяват зле на имунната система, позитивните практики (като редовния сън и сексуалните контакти) могат да подсилят човешкия организъм.