Немският баритон Матиас Гьорне е един от най-търсените певци по света и чест гост на престижни фестивали и концертни зали.

Той може да се похвали с поредица успешни участия с водещи оркестри навсякъде по света. Първокласни диригенти и изтъкнати пианисти са сред музикалните му партньори.

След оперния си дебют на фестивала в Залцбург през 1997 г. в ролята на Папагено във „Вълшебната флейта“ от Моцарт, Матиас Гьорне пее на водещите световни сцени, включително Royal Opera House, Covent Garden, Teatro Real в Мадрид, Националната опера в Париж, Държавната опера във Виена и Metropolitan Opera в Ню Йорк. Неговите роли включват Волфрам, Амфортас, Курвенал, Орест, както и главни роли във „Воцек“ на Албан Берг, „Замъкът на херцога Синята брада“ на Барток, „Матис – художникът“ на Паул Хиндемит и „Лир“ на Райман.

Артистичността на Гьорне е документирана в множество записи, редица от които са удостоени с престижни награди, включително четири номинации за Грами и наградата за класическа музика ICMA. Наскоро той записа поредица от 11 диска с песни на Франц Шуберт за „Harmonia Mundi“ – Goerne Edition. Последният диск от тази серия излезе само преди 2 седмици - „Зимен път“, който Гьорне изпълнява впечатляващо при всяка своя изява и това винаги му носи най-възторжени рецензии от страна на музикалните специалисти. Перфектно бе и последното му изпълнение в Ню Йорк в прочутия Линкълн център, което бе дълго аплодирано от зрителите, изпълнили залата до краен предел. Всички отзиви за изявата на Гьорне са повече от хвалебствени, а Ню Йорк Таймс я нарича „едно от най-завладяващите и проницателни изпълнения на „Зимен път“, чувани някога“.



Съвсем скоро и меломаните у нас ще имат уникалната възможност да се насладят на прочутия баритон в София. На пианото ще му акомпанира Мария Принц, която лично го кани за този негов първи концерт в България.

Матиас Гьорне е перфектен изпълнител на песните от „Зимен път“. Неговият глас е силен, завладяващ и богат. Той внася дълбочина, ефирност и лиричност във всяко свое изпълнение. „Изпълнението на тези песни е по-интересно от другите видове пеене, тъй като заедно с пианиста, певецът има пълното влияние върху представянето на музиката и интерпретацията“, обяснява Гьорне.

„Да изпълняваш „Зимен път“ е по-трудно е от пеенето на арии, тъй като трябва да използваш гласа си по толкова много различни начини – допълва прочутият баритон. – В един рецитал трябва да има ясна интелектуална концепция, не е достатъчно да се следва музикалния поток. Мисловният процес е (много) важна част от подготовката за един песенен цикъл, в много по-голяма степен, отколкото в операта. Емоциите, които изпитваш в една от тези песни, понякога са сравними с тези след поне четири часа опера. И трябва да пееш с гъвкавост в ритъма и богата динамична палитра.“

Успешните изяви на Матиас Гьорне продължават. Само през миналия месец той беше аплодиран и на концерти в Далас и Ню Йорк, а на 20 и 21 ноември беше солист в „Немски реквием“ от Брамс в Лайпциг. През декември Гьорне поема на турне с „Коледна оратория“ от Йохан Себастиан Бах в Дортмунд, Висбаден, Париж и Лудвигсбург, а в самия край на годината и навръх новата 2015 г. той ще изнесе няколко концерта в Концертхауз във Виена като солист на прочутата Девета симфония на Бетовен.

Билетите за концерта на Матиас Гьорне и Мария Принц на цени от 15 до 50 лв могат да бъдат закупени от всички каси на Тикетпро в страната, както и онлайн на www.ticketpro.bg.