Голямата балерина Мая Плисецкая почина в Германия на 89-годишна възраст, съобщи генералният директор на Болшой театър Владимир Урин.

"Позвъни ми съпругът на балерината Родион Шчедрин. Починала е от тежък сърдечен пристъп. Лекарите са се борили, но нищо не са успели да направят", каза Урин.

Родена на 20 ноември 1925 г. в Москва, Плисецкая е една от двете балерини на Съветския съюз, получила титлата "Prima ballerina assoluta".

Баща й е инженер, разстрелян през 1938 г. при управлението на Сталин. Майка й е актриса в нямото кино. Тя (като "член на семейството на предател на родината") и 7-месечно братче на Мая са изпратени в трудов лагер в Казахстан.

Малката Мая е отгледана от чичо си и леля си. Влиза в Болшой театър през 1943 г., където веднага се налага като една от най-добрите балерини от своето поколение. Тя танцува близо 50 години в Болшой, далеч след като навършва възрастта, на която обикновено се пенсионират балерините.

Мая става солистка веднага след дипломирането си. Нейната ярка червена коса и магнетизмът й я правят популярна по цял свят. Нейните дълги ръце имат плавност, която и до днес остава ненадмината. Известна е с височината на скока си и изключително гъвкавия си гръбнак.

Плисецкая е доктор в Сорбоната, почетен професор на Московския държавен университет "М. В. Ломоносов", почетен гражданин на Испания.