Тя e официално призната от мексиканския Съвет за регулация и е вписана с уникален номер в държавните регистри

Родината на текилата Мексико призна за една от най-добрите на планетата и я награди със Златен медал. Несравнимото по значимост отличие дойде от Spirits Selection by Concours Mondial de Bruxelles. Тази година световният конкурс събра изтъкнати познавачи в едноименния мексикански град Текила, за да избере най-автентичните и пивки напитки от синьо агаве.

Малко известен факт е, че според международното законодателство, за да носи едно питие названието "текила" върху етикета си, то трябва да е произведено единствено и само в Мексико. По същия начин конякът и шампанското не могат да се правят другаде освен във Франция, а узото - в Гърция. Изискванията са гаранция, че напитките ще носят духа и традициите на тези държави, и че са създадени по най-високите им стандарти за качество. Ето защо съдиите от конкурса бяха очаровани да научат, че е единствената истинска текила, която се бутилира в Източна Европа. Тя също така e официално призната от Съветa за регулация на текилата (Tequila Regulatory Council) и е вписана с уникален номер NOM 1504 в мексиканските регистри.



Златният медал на в Мексико бе присъден от водещи износители на текила, световно известни бармани, дегустатори, технолози и собственици на някои от най-изисканите барове и ресторанти на планетата.



Всички те са известни с изключително строгите си изисквания към питието, завещано ни от ацтеките. Ето защо само най-добрите текили успяха да се преборят за одобрението им.



Златната текила на се произвежда от сто годишна семейна дестилерия в Гуадалахара, Мексико. Притежателите й са едни от малкото, практикуващи както автентичната рецепта на ацтеките, така и метода за дестилация, наследен от испанските колонизатори. Напитката произлиза от плантациите за синьо агаве в планините Jalisco, които са част от строго определеният район за произход, наблюдаван от Съветa за Регулация. Тероарът в тази част на света допринася за специфичния вкус и богатство на ароматите на , а мексиканската традиция и дух са неизменна част от рецептата й.


Резултатите от конкурса могат да се открият в следния линк: