Тринадесет години след като влезе в А-групата на шоубизнеса със „Страстите Христови” Христо Живков ще работи с Мел Гибсън и по филм за цар Борис III.

Носителят на „Оскар” ще режисира нашенеца в история за спасяването на българските евреи.

Сред продуцентите на проекта освен „Милениум филмс” е и Дарина Павлова, която зарибява Христо за ролята на среща в Рим още преди няколко месеца. В момента Мадам Мулти работи по финансирането, очаква се и финализирането на сюжета. Той се пренаписа, тъй като от „Милениум филмс” не бяха доволни от първия сценарист въвлечен в лентата.

Живков ще сложи расото на Йоан Богослов и в дългоочакваното продължение на „Страстите Христови”. Сценаристът Рандън Уолъс („Смело сърце”) потвърди пред The Hollywood Reporter още миналото лято, че новия билейски епос ще се върти около възкръсването на Исус и подготовката за него „вече е трудно да бъде скрита”.

Живков имаше среща с агента си в Ел Ей по темата веднага след като излезе от „ВИП брадър” в края на ноември. В момента българинът преговаря за участие в „Ускорение” - сериала, който Димитър Митовски ще прави за Нова тв в копродукция с Франция и Италия. За присъствието му във филмите си наддават още продуценти от Мароко и Русия. Живков мести постоянния си адрес в Ел Ей и в кратки срокове ще стисне пак ръката на Мел Гибсън. Последната им среща е била на родна земя, сред декорите на „Непобедимите” в „Ню Бояна”.

„Изключителен е, много рядък човек. Фундаменталното в работата му е начинът, по който въздейства на актьорите. Той или им обяснява нещо конкретно и кратко, или не казва нищо. На мен например на три пъти ми каза, че Йоан е бил поставян в казан с врящо олио, за да бъде тествана вярата му. Че кожата му е била незасегната от мъчението. Вижда те, че си отнесен, и моментално се опитва да те вдигне!

Виждаш го, че си стои зад монитора вглъбен, но забелязва абсолютно всичко в теб”, сподели за работата си с харизматичния австралиец Христо.

Гибсън е поканен да режисира и филм за цар Калоян. Сценарият е поверен на голямо име в киноиндустрията – Голан Рамраз, отговорен за успеха на ленти като „Мистър и Мисис Смит“, "Превъзходството на Борн“, „Железният човек“. Той вече се труди по проекта в компанията на български консултанти, сред които е и професор по история от Софийския университет. В „Цар Калоян“ на фокус ще бъде Четвъртият кръстоносен поход и отношенията му с папа Инокентий III.