В цели 13 категории на наградите на Австралийската филмова академия може да се похвали Мел Гибсън с филма си „Зовът на съвестта”.

Лентата, представена на кинофестивала във Венеция през септември, проследява истинската история на хирурга пацифист Дезмънд Дос на фронта на Втората световна война.

В неговата роля влиза Андрю Гарфийлд, който придоби популярност сред масовата публика от участието си в последните филми за Спайдърмен. „Зовът на съвестта” ще направи официалната си световна премиера в началото на другия месец, като проектът бележи и завръщането на 60-годишния актьор на режисьорския пулт след 10-годишна пауза.

Освен за най-добър филм и режисьор, лентата ще се бори в категориите за главни и поддържащи актьори, както и за интригуващ сценарий. Номинациите на австралийските оскари изненадват със споменаването на позабравени филми от световните боксофиси през годината като „Боговете на Египет”, който не успя да спечели нито критиците, нито любителите на седмото изкуство. Той ще се бори за приз в сферата на специалните ефекти заедно с „Х-Мен: Апокалипсис“.

Завръщането на Гибсън в киното провокира и екипа на Холивудските филмови награди да го удостоят с отличие за цялостен принос като режисьор. Към момента легендарният актьор е в очакване и на деветото си дете.