Измамник, представящ се за исландската красавица Асдис Ран, “съблича” момичета в интернет. Неизвестният хакер използва имена в скайп и социалните мрежи “Фейсбук” и “Туитър”, близки до тези, с които там е регистрирана собственичката на агенция за модели. Историята е като в криминален филм.

“Започна се малко след идването ми в България (през 2008 г. - б. а.) - разказа пред “Труд” шеметната блондинка. -

Много момичета от България, Швеция и Исландия започнаха да ми пишат със странни питания какво се случва с някакви оферти за работа, каквито аз не съм им отправяла. Човекът, който копира моята самоличност, се е свързвал с тях във “Фейсбук” и им предлагал фотосесии в известни мъжки списания.

Знае, че аз имам агенция и се възползва от това - момичетата си мислят, че набирам модели... Кара ги да му пращат голи снимки по скайп, както и да се събличат пред уебкамери с аргумента, че трябва да провери дали телата им са подходящи за фотосесии. Някак тези момичета са повярвали! Много от тях се свързаха с мен и се оплакваха, че не са чули нищо от агенцията ми, след като са дали фотосите. Дори няколко от моите лични приятелки са контактували в интернет, мислейки, че това съм аз! Чувствам се ужасно, а какво остава за измамените...”

В опит да спаси повече жертви от посегателството, Асдис призова никоя девойка да не отговаря на предложенията. Не е сигурна дали мошеникът е българин или чужденец, но твърди, че използва при контактите си факти, които може и да прочел в нашата преса за нея. Така че по-скоро говорим за сънародник...

Ледената кралица съветва всички момичета, получили предложения за работа или фотосесии от нейно име, да не отговарят, а да се свържат с нея и да поискат потвърждение на електронната поща на истинския сайт на агенцията й - icelandicbeauty.com. Според исландката подведените са много повече от тези, които са се свързали с нея. “Аз имам само този интернет адрес, който е на агенцията ми в Исландия - обясни Асдис. - Във “Фейсбук” пък съм facebook.com/asdis.aka.icequeen. Никой друг адрес в скайп, “Фейсбук”, “Туитър” или интернет не е мой. Надявам се момичетата да избегнат ужаса и унижението!”