Американската актриса Мерил Стрийп каза, че на два пъти се е сблъсквала с насилие и то до такава степен, че това я е променило "на клетъчно ниво", предаде Асошиейтед прес.

Това признание актрисата направи в реч в Ню Йорк пред участниците в 27-ата церемония по връчването на наградите за свобода на словото на Комитета за защита на журналистите.

Носителката на Оскар сподели, че знае някои неща за истинския ужас. Тя си спомни за два инцидента. При единия от тях тя била нападната и "се правела на умряла, докато бурята отмине". В другия инцидент тя станала свидетел на посегателство над друг човек. Говорейки за това тя каза, че тогава "напълно изтрещяла" и изгонила мъжа, извършил нападението.

Актрисата сподели, че двата случая са я променили дълбоко. Тя не навлезе в повече подробности, а само каза, че певицата и актриса Шер е била свидетел на втория инцидент, предаде изданието.

Темата за насилието, по-специално сексуалното, е особено актуална в САЩ заради скандала с продуцента Харви Уейнстейн, обвинен от десетки жени в посегателства, сред които и актрисите Анджелина Джоли и Гуинет Полтроу.

Последваха обвинения и срещу актьорите Кевин Спейси и Дъстин Хофман. Политици също се оказаха замесени в подобни скандали.

По този повод Уенстейн дори загуби контрола на филма "Дивата река" и с проекта се зае сценаристът и режисьор Тейлър Шеридан.

Филмът е за сексуално насилие срещу жени от индиански резерват и Шеридан не иска да има никаква връзка с продуцента.

Шеридан и продуцентите обещаха да дарят всички бъдещи приходи на неправителствена организация, посветена на каузата да помага на жените от коренното население на САЩ. Името Уейнстейн беше заличено и от бъдещата премиера на филма в Нетфликс и във формата за домашно кино.