Асоциацията на чуждестранните журналисти в Холивуд ще удостои американската актриса Мерил Стрийп с най-високото си отличие на церемония на 8 януари 2017 година.

Стрийп, която вече е възприемана като холивудска легенда, получава наградата за цялостния си принос. Тя ще й бъде връчена на церемонията по раздаване на наградите „Златен глобус”.

Асоциацията на чуждестранните журналисти, която определя кой да получи „Златните глобуси”, оповести, че ще почете с наградата „Сесил Демил” 67-годишната Стрийп.

Всяка година тази награда се връчва на талантлив изпълнител, чиято работа е допринесла съществено за развитието на киното като цяло и за света на развлеченията. „Не е чудно, че асоциацията избра Мерил Стрийп за носител на наградата „Сесил Демил” за 2017 година”, каза председателят й Лоренцо Сория. 

„Нейната завладяваща дейност в различни жанрове я направи образец за подражание през последните 40 години и тя ще продължи да бъде такава за следващите поколения”.

„Казано накратко, тя е новатор, проправил пътя на жените в телевизията, в киното и на сцената. За това, че разруши бариерите, издигани заради пол или възраст, Асоциацията на чуждестранните журналисти смирено й оказва тази чест”, изтъква Сория.

От години Стрийп е активистка в кампанията за равнопоставеност на половете. Тя е носителка на много награди за цялостен принос от други институции.

Предишни носители на наградата „Сесил Демил” са Уди Алън, Дензъл Уошингтън, Джоди Фостър и Джордж Клуни.

“Златен глобус” на името на Сесил Демил се връчва от 1952 година. Демил е наричан „основателят на Холивуд”, пише БГНЕС.