Трикратният лауреат на "Оскар" Мерил Стрийп е сред номинираните за Президентски медал на свободата.

"Мерил Стрийп е безспорно една от най-великите актриси на всички времена. Ако питате мен, трите "Оскар"-а са й малко. Тя трябва да получава "Оскар" всяка година", заяви неотдавна американският президент Барак Обама.

Първият си "Оскар" 65-годишната Стрийп получава за поддържаща роля в "Крамър срещу Крамър (1979). Следват още две златни статуетки, този път за най-добра женска роля - за "Изборът на Софи" (1982) и "Желязната лейди" (2011), в който пресъздава Маргарет Тачър. Стрийп държи и рекорда за номинации за "Оскар" - цели 18 пъти.



Своя Президентски медал на свободата голямата актриса ще получи заедно с други видни американци на Националния празник на САЩ - 4 юли, на тържествена церемония в Белия дом. Отличието се връчва ежегодно от американския президент на десетки политици, учени, актьори и писатели с изявен принос към обществото.

Другата голяма звезда на шоубизнеса, която ще бъде удостоена с Президентски месал, е Стиви Уондър, лауреат на цели 25 награди "Грами". Сред тези, които Обама ще окичи с отличието, са и нобеловият лауреат Робърт Солоу, чилийската писателка Исабел Алиенде и вдовицата на Робърт Кенеди - Етел, пише БГНЕС.