15 години от нелепата смърт на фолк звездата Румяна ще бъдат отбелязани в края на месеца край паметника й в нейния роден град Камено, Бургаско.

На възпоменателната церемония се очакват много колеги, фенове и роднини на покойната певица. Преди да отидат в Камено почитателите и близките на изпълнителката ще се поклонят и на гроба й в Бургас, пише в. „Уикенд“, цитира hotarena.net.

Румяна загина на 30 юли 1999 година край Сливенското село Блатец. Тогава Голфът, в който се возеше на път към София, се удари челно в микробус Фиат. 34-годишната звезда почина на място.

Виновен за катастрофата беше шофьорът на певицата и неин интимен приятел Любо. Младежът предприел неправилно изпреварване с несъобразена скорост и при навлизане в лентата за насрещно движение се блъснал в буса, установи КАТ впоследствие. За разлика от гаджето си, Любо се отърва само с контузии.

Оживяха и децата на Румяна, които също пътуваха в злополучния автомобил.

Злощастният Голф е познат на фолк феновете от жизнерадостния клип на някогашния хит “Ало, такси”. След катастрофата останките от размазаната до неузнаваемост кола дълго престояха в двора на РДВР Сливен.

Нелепо загиналата изпълнителка остави незабравими хитове като "Две очи разплакани", "Вечната обич", "Камбаните звънят", "Чук, чук", "Ало, такси", "Панталона" и още много други, припомнят запознати с творчеството й. И до ден днешен феновете й тъжат за нея и слушат прочувствените й балади.

*Румяна

15 години след фаталния 30 юли кончината на Румяна все още подклажда различни слухове. Мълви се например, че след като певицата се сдобила с бърза слава, край нея се завъртели много завистници. И някой от тях – най-вероятно конкурентка във фолка, й направил черна магия за смърт.

Друга клюка гласи, че часове преди да умре, звездата на „Милена рекърдс” посетила врачка в бургаския квартал “Долно Езерово”. По съвет на гадателката изпълнителката минала през близката църква, запалила вощеница и се помолила на Господ. И именно това й поведение спасило по-късно двете й деца, твърдят нейни религиозни близки.

В деня на злощастната катастрофа изпълнителката на “Две очи разплакани” била в лошо настроение. С Любо се счепкали в колко часа да потеглят на път. Караницата нагнетила допълнително и без това напрегнатата атмосфера.

За същия 30 юли Румяна имала уговорка с бащата на децата си Руси Андролов. Хитовата певица трябвало да остави хлапетата да му погостуват в Казанлък, където той работел като музикант.

„Погуби я циганска любов”, коментират нейни верни фенове. И припомнят, че шофиралият Голфа интимен приятел на Румяна е ром от Благоевградско. Някога той свирел в стопанисвания от Коко Динев ресторант „Кошарите” в София. Точно там и се залюбил с дългокосата изпълнителка.

След катастрофата, при която кормилото на шофьора било превито на две, двигателят влязъл в купето, а задните седалки се откъснали, 12-годишният син на Румяна Илиян бил настанен в сливенската болница с опасност за живота. Хирурзите го оперирали два часа, като му направили трахеотомия, за да изкарат кръвта от белите му дробове, които буквално били разкъсани.

Две години по малката от брат си дъщеря на Румяна Марияна се разминала по-леко – с фрактура на десния крак и счупена долна челюст. Днес щерката прилича едно към едно на майка си и е поела по нейния път. Тя пее по заведения хитовете на родителката си, а феновете най-често я молят да им изпълнява “Две очи разплакани” и „Камбаните звънят”.

*Дъщерята на Румяна Марияна и Стефан Митров (Снимка: Bulphoto)

Марияна, която е завършила музикалното училище в Котел, не помни нищо нито за катастрофата, нито за седмицата след нея. “Ние с брат ми Илиян бяхме на задната седалка и сме заспали. Събудихме се в болницата и останахме там няколко месеца”, разказва 15 години след трагедията тя. И допълва, че научила за смъртта на майка си от вестник. В началото баща й я лъжел, че загиналата Румяна, за която пишат в пресата, е манекенка, но разбрала истината.

Преди две години синът на покойната фолк звезда вдигна скромна сватба с любимата си Андриана. С невестата му решили единодушно, че ако първородното им чедо е момиче, ще носи името на покойната си баба Руми.

Семейно гнездо е свил и виновникът за смъртта на певицата Любо. След като се отърси от шока, той продължи кариерата си на музикант по заведенията.

При катастрофата от преди 15 години ромът бил със счупени бедрени кости. По онова време медиите започнали да го наричат Убиеца на Румяна, което му причинявало повече страдание от болката в краката.

В едно от интервюта си след изписването му от болницата Любо заяви, че миг преди удара изгората му четяла вестник. Той обърнал глава към нея, за да я погледне, и точно тази секунда се оказала фатална.

През юни, месец до смъртта си, Румяна пък се сънувала с побеляла коса. Децата й погледнали в съновника за тълкование, а там пишело, че желанието й, каквото и да е то, ще се сбъдне. „Какво си пожела, мамо?”, полюбопитствала щерката Марияна, на което певицата отвърнала: „Не искам да остарея!”.



Турне в САЩ можеше и да я спаси

Близки на Румяна разкриват, че изпълнителката на „Две очи разплакани” е можела и да не загине, ако била приела предложението на колежката си Кристина Димитрова да пее пред наши емигранти в САЩ. Като разбрала обаче, че Любо не е поканен, категорично отказала да пътува до Америка.

Преди изпълнителката на „Две очи разплакани” да почине край село Блатец, в семейството й се разиграла друга трагедия. Дъщерята на сестра й починала от анорексия дни след абитуриентския си бал.