На 27 февруари от 20:00 часа в театър „Азарян” ще се състои премиерата на „Метроном“ - най-новият танцов пърформанс на хореографа Живко Желязков и Derida Dance Center. Следващите дати са 2 и 12 март.

В проекта участват композиторът Иван Шопов и 16 танцови изпълнители от обучителната и тренинг програма Dance PORT Derida 2015, реализирана благодарение на финансовата подкрепа на фондация „Америка за България“. Пърформансът се осъществява в тясно партньорство с театър „Азарян“.

Актуалната концептуална хореография на Живко Желязков, големият брой танцови изпълнители на сцената, създаването на звуковата среда на живо от Иван Шопов и обвързването й със светлинните и движенчески картини на проекта, са някои от ключовите характеристики на въздействащия спектакъл.

Организаторите избират сцената на театър „Азарян“ защото е едно от театралните пространства в България с най-добър капацитет за танцови представления. Идеята е то да бъде използвано докрай, както от артистичния, така и от техническия екип на пърформанса.

„Всяко едно ново пространство на работа изисква концепцията на проекта да бъде съобразена с него, а също влияе върху работния процес. Това в голяма степен предопределя по-различна първоначална насока на развитието на идеята. Това, че в „Метроном“ участват много артисти, не е основната причина, поради която решихме да работим в друго пространство. Много се радвам, че това е Театър "Азарян", защото е изключителна рядкост да работиш с толкова професионален технически екип”, каза хореографът Живко Желязков.

„За мен е удоволствие да работя с млади артисти, които завършват Dance PORT Derida, защото в продължение на една година сме успели да изградим взаимно доверие, което за мен е най-голямата ценност в един екип. Това, че част от тях нямат голям опит, не е причина да бъда обезпокоен дали ще се справят. През тази една година, докато бяхме заедно, усетих неведнъж, че те са личности с отношение към социалните въпроси и са със съзнанието, че съвременният танц е начинът, по който могат и искат да изразят себе си”, споделя по отношение на екипа Живко.

Относно идеята на пърформанса хореографът допълва: „В цялостната организация на ежедневието ни се оказва, че времето е един от най-ценните ресурси. Стремежът ни да бъдем "пълноценни" понякога ни кара да усещаме времето като недостатъчно. За да компенсираме това, жертваме вътрешния си ритъм. Мисля, че това е актуално усещане за много хора и бих желал с този проект да насоча вниманието към него с риск да изостря това чувство за недостатъчност.“

Билети за „Метроном” може да закупите от касите на Билетен център – НДК на цена от 10 и 15 лв, както и онлайн от: http://www.ticketportal.bg/.

Веднага след премиерата на „Метроном“ в театър „Азарян“ в друго интересно пространство в Двореца – ДНК - ще се случи афтър парти, съпроводено от звука на Иван Шопов и негови колеги от електронната българска сцена.

Цените на билетите за афтър партито са 5 лв. При закупен билет от спектакъла и 10 лв. само за партито.

Билети се продават отново на Билетен център - НДК и на касата на ДНК час преди началото на пърформанса.



ЗА СПЕКТАКЪЛА

„МЕТРОНОМ” е съвместна продукция на Derida Dance Center и Театър Азарян

Идея и хореография: Живко Желязков

Музика и звукова среда: Иван Шопов (Cooh, Balkansky)

Изпълнение: Александрина Димитрова, Ана Петкова, Бела Харитова, Бояна Радкова, Гергана Илиева, Диана Александрова, Мария Велева, Мая Иванова, Милена Виденова, Симона Тодорова, Станка Рачева, Стела Томова, Стефани Ханджийска, Цвета Цочева, Янита Кирова, Ясен Попов

Мениджмънт продукция: Атанас Маев

Асистент продукция: Жени Петрова

Графичен дизайн: Нора Караламбева

Концепция: „Метроном” насочва вниманието на зрителя към два аспекта на едно и също възприятие – усещането за време. "Как усещаме времето на живота си?" е въпросът-провокация, който изплува от противопоставянето на две древни идеи на сцената. Някога гърците почитали Хронос - богът на измеримото, количествено, преходно време - това време, което ни води към смъртта. На него те противопоставяли Кайрос – богът на благословения, щастлив момент. Той се намира единствено в уловеното настояще. В наши дни импулсът да гоним представата си за бъдещето ни лишава от настоящето, но въпреки това изборът остава в нас.