Шестнайсет талантливи млади танцови изпълнители ще излязат на сцената на Театър Азарян в Националния дворец на културата на 27-ми февруари за премиерното представяне на "МЕТРОНОМ" - най-новият танцов пърформанс на хореографа Живко Желязков и Derida Dance Center. Концепцията на спектакъла е създадена специално за сцената на Театър Азарян.

„Метроном” бележи края на четвъртото издание на едногодишната обучителна и тренинг програма по съвременен танц Dance PORT Derida 2015. Създадена от Derida Dance Center през 2011 година, програмата се реализира с подкрепата на фондация "Америка за България", която през годините вижда нейния положителен ефект за развитието на съвременния танц и пърформанс в България.

„МЕТРОНОМ” насочва вниманието на зрителя към два аспекта на едно и също възприятие – усещането за време. "Как усещаме времето на живота си?" е въпросът-провокация, който изплува от противопоставянето на две древни идеи на сцената. Някога гърците почитали Хронос - богът на измеримото, количествено, преходно време - това време, което ни води към смъртта. На него те противопоставяли Кайрос – богът на благословения, щастлив момент. Той се намира единствено в уловеното настояще. В наши дни импулсът да гоним представата си за бъдещето ни лишава от настоящето, но въпреки това изборът остава в нас.

Съвременната танцова интерпретация на този метафизичен конфликт може да видите на 27-ми февруари от 20:00 часа на сцената на Театър Азарян в Националния дворец на културата. Следващите дати са 2 и 12 март, отново от 20:00 часа.

Билети на цена от 10/15 лв можете да закупите от касите на Билетен център в НДК, както и онлайн от: http://www.ticketportal.bg/.



ЗА СПЕКТАКЪЛА
„МЕТРОНОМ” е съвместна продукция на Derida Dance Center и Театър Азарян
Идея и хореография: Живко Желязков
Музика и звукова среда: Иван Шопов (Balkansky)
Визия и дизайн: Нора Караламбева
Мениджмънт продукция: Атанас Маев
Асистент продукция: Жени Петрова
С участието на артисти от Dance PORT Derida 2015-2016:
Александрина Димитрова, Ана Петкова, Бела Харитова, Бояна Радкова, Гергана Илиева, Диана Александрова, Мария Велева, Мая Иванова, Милена Виденова, Симона Тодорова, Станка Рачева, Стела Томова, Стефани Ханджийска, Цвета Цочева, Янита Кирова, Ясен Попов

Повече за създателите на „Метроном”:

Живко Желязков завършва актьорско майсторство в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов”, София. Специализира режисура за танцов театър и съвременна хореография в “Victorian College of the Arts”, Мелбърн, Австралия. Съосновател и артистичен директор на компанията Derida Dance, както и на първия център за съвременен танц в България Derida Dance Centеr. Хореограф и режисьор на спектаклите: „Саумо”, “Riding The Wind”, “Hanky Pnky”, “Tango on Champs Elysees”, “Obsesión”, “Cielo Rojo”, “Train For Dreamland”, “Tripas de Corazón”, “Ojos Ciegos”, “Depuis La Jour”, “Viva Verdi”, “¾ Луна”, “Пространство и време”, "ARTeFACT", "Monocrossing", "Mayday", "Silent Weapon", "Zen Play". От 2011 година е артистичен ръководител на обучителната и тренинг програма по съвременен танц Dance PORT Derida. През 2012 г. е единственият хореограф от Европа поканен да направи работно ателие в рамките на Korean Dance Festival - в резултат на проекта се ражда спектакълът "ProtoCOOP". Живко Желязков участва в редица международни проекти като артистичен ръководител и хореограф.

Иван Шопов (Cooh, Balkansky)
Продуктивният музикант Иван Шопов е известен под множество псевдоними. Balkansky е Dubstep и IDM псевдонима му в денс музиката. Появява се с издания за лейбъли като Кукер Музика, Z Audio, Wicky Lindows, Dubsaw, Ad Noiseam, Dub Monkey, Hollow Point, Subtrakt и Ohm Resistance, като дискографията му нараства с всяка седмица през последните години. С участията си по фестивали и клубове в Австралия, Мексико, Колумбия, Нова Зеландия и пътувайки почти всеки уикенд в Европа, талантливия млад изпълнител Balkansky е един от най-успелите имена на електронната музикална сцена.

Снимки: Орлин Огнянов