Сезон 2015/2016 на “Метрополитън опера: на живо от Ню Йорк” ще бъде излъчен и в България.

Всички представления в програмата на новия сезон, който предстои между 3 октомври 2015 г. и 30 април 2016 г., ще могат да бъдат видяни и от българските любители на високото оперно изкуство. Новината съвпада с гостуването у нас на оперната прима Соня Йончева, която ще пее в “Отело” в сезон 2015/2016 на Метрополитън опера (МЕТ).

След изключителния успех на сезон 2014/2015 на “Метрополитън опера: на живо от Ню Йорк” и първи сезон за България на световната оперна програма, тази есен тя се завръща с 10 нови представления. Това става възможно, благодарение на фондациите “Международен театрален фестивал - Варненско лято” и “Америка за България”.

До момента, дни преди края на първия сезон на “Метрополитън опера: на живо от Ню Йорк” у нас с оперите “Селска чест” и “Палячо” (излъчване: 25-ти април), организаторите споделят, че за общо 9 представления са продадени над 3500 билета и определят интереса към програмата като забележителен. Представленията на Метрополитън опера се излъчват в над 3000 кино салона в цял свят чрез симултанни сателитни прожекции с най-високо качество на картината и звука.

Сезон 2015/2016 на МЕТ ще включва няколко нови продукции, класически опери и - както винаги - най-добрите артисти в света. Музикалният директор на МЕТ Джеймс Ливайн ще дирижира четири от представленията. Сезонът се открива от “Трубадур” на Верди с участието на Анна Нетребко.

Изключителна новина за българската публика е участието на Соня Йончева като Дездемона във второто представление от есенната сателитна програма на Метрополитън опера - “Отело”.

“Метрополитън опера: на живо от Ню Йорк” е програма, създадена през 2006 г. от Метрополитън Опера, един от най-престижните оперни театри в света. Програмата позволява на оперното изкуство от световна величина да достигне по-широка аудитория и да привлече нови почитатели. Днес прожекциите на “Метрополитън опера: на живо от Ню Йорк” се излъчват в над 2000 киносалона в 66 държави по света. Програмата пристига в България за първи път, благодарение на фондациите “Америка за България” и “Международен театрален фестивал Варненско лято” и в партньорство със Столична община, Британски съвет в България и Cinema City.

Тази програма на Метрополитън опера е уникална възможност хората да получат оперно преживяване от световна величина в по-интимната среда на киносалона, на достъпна цена, както и да прекарат незабравима вечер с цялото си семейство. Ако никога не сте ходили на опера досега, ето чудесна възможност да разберете защо това магическо изкуство владее въображението на поколения зрители.