Международен музикален фестивал ''Моцартови празници Правец`2015''

14 юли 2015 | 10:55
Прочетена
1792
 

Международният музикален фестивал „Моцартови празници” - Правец е на прага на своето единадесето издание през 2015 година.

Създаден през 2004 година, фестивалът преминава от малката бутикова форма до впечатляващите издания на открито през последните няколко години.

Фестивалът заслужено се нарежда сред най-големите и авторитетни събития в културния календар на България и региона. Посветени на творчеството на гениалния австрийски композитор В. А. Моцарт, фестивалните дни постепенно разширяват своята програма с отбелязването на световни годишнини – тази година реверансът е към творчеството на П. И. Чайковски и Николо Паганини и гения на френския художник-импресионист Клод Моне.

И тази година фестивалът залага на присъствието на имена от световния оперен афиш, предоставя сцена за изява на млади открития, предлага разнообразна и прецизно подбрана програма от оперни, балетни и симфонични продукции, както и съпътстващи концерти и спектакли за деца и възрастни. Фестивалът се организира от Сдружение „Моцартови празници Правец`04” и се осъществява с подкрепата на Министерството на културата и на Община Правец.

Моцартовите празници ще приютят различните видове изкуства и музикални жанрове от 13 до 16 август на четири сцени - откритата сцена пред хотел Риу Правец Ризорт, читалище „Заря 1895”, зала „Тера” на хотел Риу Правец Ризорт и на площада пред Община Правец.

Официалното откриване на Eдинадесетия международен музикален фестивал „Моцартови празници Правец 2015” ще се състои на 13 август на откритата сцена на езерото пред хотел Риу Правец Ризорт с най-хубавата българска постановка на операта „Вълшебната флейта” от Моцарт – спектакъл на Държавна опера-Русе. Диригент Ивайло Кринчев.

Втората вечер ще предложи на почитателите на симфоничната музика незабравима среща под звездите с творчеството на Моцарт, П. И. Чайковски и Николо Паганини с участието на виртуозния полски цигулар – носител на голямата награда от конкурса „Паганини” Мариуш Патира и на елитния оркестър на Русенската филхармония под диригентството на именития бразилски диригент Жозе Мария Флоренсио.

Специален акцент в програмата на фестивала е френската класическа музика, която ще бъде представена на 14 август. Сцената на зала „Тера” ще бъде превзета от импресионизма в музиката и изобразителното изкуство от 17.00 часа. Клод Моне, Морис Равел и Клод Дебюси ще си поделят сценичното пространство в един вълнуващ филм-концерт с участието на руския пианист Илья Овчинников, младите и талантливи оперни певци Йоана Кадийска и Алек Аведисян. Балетни миниатюри, изпълнения на живо, театрален разказ и мултимедийни прожекции ще пренесат зрителите в изящната френска импресионистична атмосфера.

Моноспектакълът на Мария Елена Инфантино „От Пиаф до Мамбо италиано”, посветен на 100 годишнината от рождението на легендарната френска певица Едит Пиаф, ще привлече вниманието на почитателите на нейното вечно изкуство в пиано-бара на хотел Риу Правец Ризорт същата вечер от 23.00 часа.

Моцартовият шедьовър „Реквием” ще прозвучи на 15 август, от 20.30 часа на сцената на езерото пред хотел Риу Правец Ризорт. Музикално-танцово-театралният спектакъл на Русенската опера с участието на балета, хора и оркестъра на Държавна опера-Русе, се подготвя специално за фестивала. Диригент Карло Донадио /Италия/, режисьор Огнян Драганов, хореография Силвия Томова. Участват солистите Беса Лугичи /Косово/, Снежинка Аврамова, Николай Моцов и Ивайло Джуров.

Моцартовите празници ще завършат на 16 август с очаквания гала концерт на площада пред Община Правец „Класика и поп” с участието на съзвездие от оперни изпълнители, хора и оркестъра на Държавна опера Русе. Диригент Жозе Мария Флоренсио. Концертът се посвещава на оперната прима Христина Ангелакова по случай нейния юбилей. Христина Ангелакова е не само световноизвестна оперна певица, тя е и инициатор на успешната среща на различните музикални стилове и жанрове на една сцена. По нейна инициатива се състояха първите големи концерти с оперни и поп изпълнители на сцените на Народния театър и на зала 1 в НДК. Модел, който тя разшири и утвърди като артистичен директор на „Моцартовите празници” в Правец.
Христина Ангелакова ще бъде и специалният гост тази година в „Срещата с автограф”, която ще се проведе в същия ден от 17.00 часа, преди заключителния концерт и на която ще присъстват нейни ученици, колеги и приятели от сцената, живота и работата. А всички почитатели на нейното изкуство ще могат да се срещнат с нея отблизо и да присъстват на необикновена прожекция, илюстрираща различните страници от богатата биография на оперната примадона. Режисьор на събитията е Христо Симеонов.

И тази година организаторите са помислили за своята най-млада публика. Богата артистична програма, създадена за децата на Правец и малките гости на фестивала ще бъде представена на 15 август от 11.00 часа на сцената на читалище „Заря 1895” в Правец. В матинето със заглавие „Фигаро харесва Моцарт и Росини” се предвижда и участие на самите малки зрители в конкурс за двойник на Моцарт и Констанца, в тематичното представяне на танца от епохата на Моцарт, както и в творческата задача за рисунка на герои на Моцарт.

Фоайетата на хотел Риу Правец Ризорт ще бъдат одухотворени от тематична изложба с картини на един от най-ярките млади български художници Петър Пиронков.

Билети се продават онлайн и в разпространителската мрежа на ивентим.бг за спектакъла на операта „Вълшебната флейта”, Симфоничния концерт, „Реквием” на Моцарт и моноспектакъла „От Пиаф до мамбо италиано”.

Останалите събития от афиша на фестивала са безплатни.

На място, в Правец, има каса в хотел Правец Палас. Цени на билетите 10 и 20 лева.

За моноспектакъла „От Пиаф до мамбо италиано” местата са ограничени, билети се продават и на място в Хотел Риу Правец Ризорт на цена 20 лева.

Международен музикален фестивал „Моцартови празници” Правец`2015

Програма:

13 август, четвъртък
Сцена Риу Правец Ризорт
20.30 часа ОФИЦИАЛНО ОТКРИВАНЕ
„ВЪЛШЕБНАТА ФЛЕЙТА“ опера от В. А. Моцарт
Продукция на Държавна опера – Русе
Диригент Ивайло Кринчев
Диригент на хора Стелияна Димитрова
Възстановка и адаптация Елена Илиева
Солисти Владимир Василев, Георги Султанов, Пламен Бейков, Симона Кодева, Мария Цветкова, Даниела Караиванова, Алек Аведисян, Георгиос Филаделфевс, Теодора Чукурска, Йоланта Николаева, Петя Цонева, Момчил Миланов и др.
Оркестър и хор на Държавна опера-Русе

14 август, петък
17:00 часа, сцена зала „Тера”/зала „Правец”- Риу Правец Ризорт
175 години от рождението на Клод Моне
КЛОД МОНЕ, МОРИС РАВЕЛ, КЛОД ДЕБЮСИ - Импресионизмът в живописта и музиката на Франция
Солисти
Йоана Кадийска мецосопран
Алекс Аведисян баритон
Ивайло Иванов пианист-акомпанятор
Верустиния Щур-Овчинникова /Русия/ цигулка
Илья Овчинников /Русия/ пиано
Солисти балет Елена Харалампиева, Теодор Цаков
Ина Попова актриса
Режисьор Христо Симеонов
Асистент режисьор Цвета Андреева
Мултимедия, осветление и озвучаване Георги Панайотов

20:30 часа, Сцена Риу Правец Ризорт
175 години от рождението на П.И.Чайковски, 175 години от смъртта на Паганини
СИМФОНИЧЕН КОНЦЕРТ
Русенска филхармония
Солист Мариуш Патира /Полша/ цигулка
Диригент Жозе Мария Флоренсио /Бразилия/
В програмата
В. А. Моцарт – Увертюра от операта „Отвличане от сарая”
Николо Паганини – Първи концерт за цигулка и оркестър
П. И. Чайковски – Четвърта симфония

22:30, сцена Пиано бар, Риу Правец Ризорт
100 години от рождението на Едит Пиаф
ОТ ПИАФ ДО МАМБО ИТАЛИАНО
Моноспектакъл на Мария Елена Инфантино /САЩ/
Пианист – акомпанятор Румен Цанов
Със специалното участие на Силвия Томова

15 август, събота
11.00 часа, сцена Читалище „Заря- 1895“ – Правец
МОЦАРТ ЗА ДЕЦАТА матине
ФИГАРО ХАРЕСВА МОЦАРТ И РОСИНИ
Конкурс за двойник на Моцарт и Констанца
Да танцуваме с Моцарт
Участват Симона Кодева, Теодора Чукурска, Петя Цонева,
Алек Аведисян, Пламен Бейков
Акомпанимент на пиано Божена Петрова
Струнен квартет – оркестър на Държавна опера-Русе
Деца от Балетна школа при НЧ „Заря 1895” с
ръководител Авгелина Сергеева
Сценарий, режисура и водещ Пламен Бейков
Озвучаване Георги Панайотов
Грим и перуки Янка Дойчинова

20.30 часа, сцена Риу Правец Ризорт
В. А. Моцарт – РЕКВИЕМ музикално-танцов спектакъл
Съвместна продукция на ММФ „Моцартови празници” и
Държавна опера-Русе
Диригент Карло Донадио /Италия/
Режисьор Огнян Драганов
Хореография Силвия Томова
Художник Салваторе Русо /Италия/
Диригент на хора Стелияна Димитрова
Солисти Беса Лугичи /Косово/, Снежинка Аврамова,
Николай Моцов, Ивайло Джуров
Актьори Бойка Велкова, Мариус Донкин
Оркестър, хор и балет на Държавна опера-Русе

16. август, неделя
17:00 часа зала Тера, Риу Правец Ризорт
„Среща с автограф” с Христина Ангелакова
Водещ Боянка Арнаудова

20:30 – Площад пред Община Правец
Юбилейна гала вечер на Христина Ангелакова
Диригент Жозе Мария Флоренсио /Бразилия/
Солисти Симона Кодева, Беса Лугичи /Косово/, Мариана Пенчева, Даниела Дякова, Илина Михайлова, Йоана Железчева, Русалина Мочукова, Гео Чобанов, Калуди Калудов, Деян Вачков, Кирил Манолов, Верустиния Щур-Овчинникова цигулка, Руслан Мъйнов, Дани Милев груп и др.
Оркестър и хор на Държавна опера – Русе
Водещи Силвия Лулчева и Даниел Цочев
Диригент на хора Стелияна Димитрова
Режисьор Христо Симеонов
Мултимедия Георги Панайотов

Свързани новини

Галерии

Коментари

Добави коментар

Екипът на Hotnews.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Hot

Секси мами нагорещяват плажа

Диляна Попова по бански, но и д кауза

Гери-Никол по сутиен

Певицата показва прелести

Мария Илиева пръска сексапил

Певицата в топ форма

Виж още от Hot

Специален проект

Да оставим следи ІІІ

Новини

Орлин Павлов и Белослава пеят във водата

Сцена на изявата им е Гребната база в Пловдив

Дара Екимова пее на гръцки

Искрен Тончев – Искрата е автор на музиката, а видеоклипът е дело на талантливия режисьор Башмоушън

Христо Мутафчиев и Жоро Тошев на „Арт Поток“

Фестивалът в Царево започва на 19 юли

Йоана Буковска и Аня Пенчева играят на морето

Тръгват празниците на изкуствата в Царево

Дивна даде гласа си на Йети

Певицата дублира кино филм

Ал Бано и Ромина с концерт у нас

Най-успешният италиански дует празнува 40 години на сцена

Jeason Brad Lewis режисира Людмила Сланева

Съпругата на Стенли се завръща с нов проект

Секси сицилианци пеят у нас

Тримата идват за втори път в България

Немски лекар разкрива как храната ни разболява

Доктор Далке идва за втори път в България

Нона Йотова танцува с Джордж Клуни

Нова роля за актрисата

Мария Грънчарова стана психолог

Певицата с роля в нов игрален филм

Малума с концерт у нас

Колумбийскта звезда превзема зала Арена Армеец на 10 юли

Пол Маккартни и Ринго Стар благословили новия филм за "Бийтълс"

Вчера си е за вчера тръгва в кината на 5 юли

"Ритон" разглеждат картини в плевня

Музикантите гости на троянско село

Deep Zone с холивудска награда

Авторитетна американска платформа почете групата ни

Тв и Риалити

Бойко Борисов влезе в "Откраднат живот"

Премиерът с спешното отделние на "Света Екатерина+

Иво Аръков богатее в чужбина

Актьорът обикаля от Англия до Турция

Виктория Петрова почива с мама

Водещата си взе едва няколко дни отпуск

Виж още от Тв и Риалити

Издънки

Вижте Лора Караджова по бански

Певицата полугола на участие

Без звезди в "Игри на волята"

Участниците вече да избрани

Виж още от Издънки

Култура

Орлин Павлов и Белослава пеят във водата

Сцена на изявата им е Гребната база в Пловдив

Дара Екимова пее на гръцки

Искрен Тончев – Искрата е автор на музиката, а видеоклипът е дело на талантливия режисьор Башмоушън

Христо Мутафчиев и Жоро Тошев на „Арт Поток“

Фестивалът в Царево започва на 19 юли

Виж още от Култура

Fashionista

Наш модел е номер 1 във Филипините

Даниел Георгиев спечели титлата Man Of The World Pageant

Колко струва роклята на Деси Радева?

Тоалетът е на млада българска дизайнерка

Gucci пуснаха бижута уникати

Исторически стилове, включително рококо, барок и грузински

Виж още от Fashionista

Вашите лични данни

Ние събираме и обработваме Вашите лични данни.

За осигуряване на правата ви по GDPR, молим за Вашето съгласие.

Ще използваме данните за осигуряване на по-доброто Ви преживяване на нашите сайтове.

Ако натиснете бутона Приемам всички, ще дадете съгласието си на нас и на всички трети страни, описани детайлно в Политиката за поверителност и Политиката за бисквитките.

Защо е необходимо моето съгласие?