За 45-и път в Национален дворец на културата, официално бе открит Софийският международен панаир на книгата, организиран от Асоциация „Българска книга“ и 5-ото издание на Софийски международен литературен фестивал, който тази година е с фокус литературата на страните от Вишеградската четворка /Полша, Словакия, Унгария и Чехия/. Тържествената церемония в Централно фоайе на НДК, бе под звуците на Софийския духов оркестър с диригент маестро Юли Дамянов.

„Една книга би могла да ни отведе в бъдещето, би могла да ни отведе в миналото, но днес тя ни води именно тук в Национален дворец на културата – обновен, светъл, готов да напише част от своята нова история“, каза Борислав Велков – Председател на Съвета на директорите.

„Днес, когато книгите и литературата навлизат все повече в технологичния и виртуален свят, за мен е радост да видя, че НДК е пълно до горе с книги – 5 етажа литература. Това е невероятен успех за организаторите и за НДК. Нека литературата и книгите бъдат нашият пилот на духа и мисълта ни“, допълни още Велков.

Събитието уважи зам.-министърът на културата Румен Димитров, който определи Панаира като забележителен момент от културния календар на столицата – място за среща между читатели писатели, илюстратори, издатели, преводачи и журналисти.

„Къща без книги е като стая без прозорци”, казва германският писател Хайнрих Ман, затова специално искам да благодаря на АБК и на българските издатели, както и на целия екип на НДК, които с този форум продължават да творят прозорците на нови светове пред нас и да правят от НДК истинско място за култура“, каза Румен Димитров.

Зам.-кметът на София Тодор Чобанов поздрави присъстващите и изрази голямата си надежда, че в тези няколко дни ще дойдат нови читатели, които ще намерят своята книга и ще посрещнат Коледа по-одухотворени и по-щастливи.

Панаирът на книгата ще продължи 6 дни – от 12 до 17 декември. В 45-ото издание участват повече от 200 издателства от страната и чужбина. Изключително наситената съпътстваща програма, премиери на най-новите книжни заглавия у нас, десетки срещи с български и чуждестранни автори и издатели и литературен фестивал с над 60 гости. Сред участниците от страната ни са: Ани Илков, Владимир Зарев, Владимир Левчев, Ангел Игов, Захари Карабашлиев, Момчил Николов, Милен Русков, Владимир Полеганов, Елица Георгиева, Петър Крумов, Иван Димитров, Кристин Димитрова, Оля Стоянова и др.