Изпълнителният директор на групата VIPARIS, обединяваща 10-те най-големи конгресни и изложбени центрове в Париж, Пабло Накле-Черути се срещна с кмета на София Йорданка Фандъкова.

Накле-Черути, обявен неотдавна от списание Фигаро за един от 100-те най-перспективни млади лидери, е в България по покана на директора на Националния дворец на културата (НДК) Мирослав Боршош, за да изнесе публична лекция на тема: "Мениджмънт и лидерство в конгресната индустрия: ФРЕНСКИЯТ ОПИТ" в Зала 8 на Двореца.

По време на срещата в Столична община бяха обсъдени възможностите за сътрудничество в културната и конгресната индустрии между София и Париж. Йорданка Фандъкова се ангажира да подпомогне конгресната индустрия, отчитайки ясно икономическите ползи за столицата ни. Договореното по-рано през годината между Мирослав Боршош и Пабло Накле-Черути Международно балканско изложение с фокус България ще се проведе в Париж под егидата на Столична община, стана ясно още на тристранната среща. На свой ред Черути сподели, че е останал впечатлен от направените промени в последните месеци в НДК и най-вече по отношение на изпълването му със съдържание.

Визитата на Пабло Накле-Черути е резултат от двете работни срещи, състояли се в Париж през тази година с директора на НДК Мирослав Боршош, в рамките на които се достигна до намерение за партньорство между Двореца и групата VIPARIS. Тогава беше договорено НДК да организира международно балканско изложение с фокус България в най-големия конгресен център в Европа - Пале де конгре (Дворец на конгресите) в Париж.

ПОВЕЧЕ ЗА ПАБЛО НАКЛЕ-ЧЕРУТИ

Той е завършил Института по политически науки в Страсбург, както и Училище по военна икономика. В периода 2007-2011 г. е генерален директор на фондацията „Прометеус”. През 2011 г., едва на 30 години става директор по комуникациите и институционалните отношения на групата Unibail-Rodamco. На този етап, той не е новобранец и в политиката. От 2009 до 2011 г. е бил член на кабинета на Кристин Лагард, заемайки поста на министър на икономиката и финансите в Берси. От 2014 г. до този момент е изпълнителен директор на групата VIPARIS – 10-те най-големи конгресни и изложбени центрове в Париж.