Той е един от най-търсените артисти, изявяващи се в постановки на популярни мюзикъли по световните сцени. Мигел Айеса или за по-кратко МиГ участва в Rent, Rock of Ages, Fame, изпълнява главни роли в „Аладин“ и „Пепеляшка“, както и ролите на Дани Зуко в „Брилянтин“ и на Тони в „Уестсайдска история“.

МиГ е популярен и с участията си в различни сериали и телевизионни шоута, снима се и в киното, като сред най-известните му роли е тази на вампир от Бруклин в „Кралицата на прокълнатите“, продължението на „Интервю с вампир“. Все пак най-голяма популярност му носи изявата в WE WILL ROCK YOU. Той посвещава изпълнението си в мюзикъла на Бен Елтън и Queen на своето семейство и на приятелите, които са го подкрепяли и в добрите, и в най-лошите му дни.

Зрелищният мюзикъл WE WILL ROCK YOU, създаден и режисиран от Бен Елтън, със специални музикални напътствия от страна на Брайън Мей и Роджър Тейлър, се играе с огромен успех повече от 10 години по целия свят. Разбира се, голямата му популярност се дължи на хитовете на Куин, на които той се базира. До момента шоуто е развълнувало повече от 6 милиона зрители във Великобритания и повече от 15 милиона души в 17 държави. През 2013 г. WE WILL ROCK YOU потегли и на първото си световно турне, а за наша огромна радост една от неговите спирки ще бъде в България.     

За да подгрее публиката за голямото шоу, МиГ ще гостува за кратко у нас в началото на април. Той ще бъде специален гост в „Шоуто на Слави“ на 2 април.

МиГ – биография

Изписването на „МиГ”  с главно „Г” е взето от съветския  производител на самолети „Микоян  и Гуревич”, чийто продукт е и моделът „МиГ”.

Мигел Айеса е роден на 12 януари в Манила, Филипините. Семейството му се мести в Сидни, Австралия, когато МиГ е на 2 години и всъщност с брат му Андрю са отгледани там. МиГ учи в колежа „Св. Патрик” в Стратфилд и завършва комуникации в университета Macquarie в Сидни. По това време той се изявява и като певец и автор на песни и основава няколко групи през годините, като по този начин сбъдва мечтата си да стане музикант.

На 20-годишна възраст МиГ получава роля, която изтласква живота му в съвсем различна посока, отдалечава го от ученето, но му осигурява участията в киното, театъра и телевизията.

През 2002 г. Миг и съпругата му Симон де ла Ру се местят в Лондон.

През юни 2005 г., докато Миг играе ролята на Галилео Фигаро в размазващия мюзикъл с песните на Куин WE WILL ROCK YOU, той е избран да участва в сериала на CBS Rockstar:INXS, което го отвежда в Лос Анджелис. Малко след края на сериала МиГ и съпругата му се местят да живеят в Ел Ей, където скоро той сключва договор с музикалния гигант Universal Music Group.

През декември 2006 г. дебютният албум на МиГ, озаглавен просто „MiG”, излиза на пазара във Филипините, а след това и в Австралия през януари 2007. През април албумът започва да се продава и в САЩ и Канада след като към него са добавени още три песни.

След като се мести в Ню Йорк, през септември 2007, МиГ подновява участието си в мюзикъла с ролята на Галилео, което съвпада с международното турне на WE WILL ROCK YOU. Същевременно дебютният албум продължава да се издава в други държави така, че да съвпадне с премиерата на мюзикъла в Нова Зеландия, Корея, Сингапур, Хонг Конг и Тайланд. Видеото на песента She Loved се върти с голям успех по MTV Asia и Channel V.

През септември 2008 г. МиГ участва в концертно изпълнение на Handel’s Messiah Rocks, което се продава на CD и DVD  и се излъчва по американските телевизии. През октомври 2009 г. МиГ стартира кампанията United As One, която набира средства за възстановяване на щетите от тайфуна Ондой във Филипините. През януари 2010 г. МиГ дебютира на Бродуей в мюзикъла Burn the Floor, а след това поема на турне с продукцията в Австралия, Япония, Корея, Канада и САЩ. През септември 2010 г. МиГ стартира първото национално турне на мюзикъла Rock of Ages (Рок завинаги), влизайки в ролята на легендарния рокер Стейси Джакс – роля, в която видяхме Том Круз във филмовата версия. Март 2011 г. – МиГ се завръща на Бродуей с ролята си в Rock of Ages за втората премиера на шоуто в Helen Hayes Theatre в Ню Йорк. Август 2011 г. – излиза вторият албум  на МиГ, озаглавен “More Тhan Еver”. Този албум е връхната точка след всичките години на лични и професионални битки за МиГ и поставя ново начало за него като записващ музикант. Декември 2011 г. – МиГ се завръща  в Лондон, за да участва отново в  постановка на Thriller Live. Май 2012 г. – МиГ се подготвя за завръщането си като Галилео Фигаро за световното турне на мюзикъла WE WILL ROCK YOU.


МиГ за себе си

„Дължа успеха си на три неща: упорита  работа, страст и малко късмет. Когато чух за Rockstar INXS, новото риалити шоу по CBS, реших да се явя на прослушване. След дългогодишни опити да се реализирам като солов изпълнител, сметнах, че това може да е големият ми шанс. Не успях да спечеля състезанието за певец на INXS, но направих нещо много по-хубаво – сключих договор с Universal Classics.

Роден съм във Филипините и съм отгледан в Сидни. Започнах да свиря на пиано на 7 г., но бързо бях демотивиран от учителя ми, който ми каза, че без практика няма да се превърна във виртуоз. Все пак случайната ми среща с джаз музикант ми проправи пътя към един свят, изпълнен с възможности! Най-накрая можех да създавам музиката, която аз исках, в стила, който аз избирах. Дори написах мои собствени песни и ги изсвирих на пианото, макар че не можех да се справя перфектно с един Моцарт! Кой го интересува, че никога няма да стана пианист виртуоз?! Щях да стана рок звезда!

След гимназията свирех в няколко банди, опитвах се и  да играя в театъра. Бях само на 19, но имах възможността да карам джет по амстердамските канали за премиерата на тийнейджърското предаване „Mission: Top Secret“.

Актьорската игра ме отведе в Лондон за няколко години, където влязох в ролята на Ричи Валенс в “The Buddy Holly Story”. Бях просто едно дете от Сидни, но попаднах под светлината на прожекторите в Лондон, участвайки в хитови мюзикъли като RENT и WE WILL ROCK YOU, където играех главната роля на бунтаря Галилео.

Въпреки успеха си на сцена, започнах да мисля, че никога няма да постигна най-голямата си мечта – да съм  фронтмен на музикална група. Затова реших да се пробвам още веднъж. Отново се запалих по това да пиша и записвам песни, издавайки плоча с 4 песни, в една от които участва и Брайън Мей. Това се случи, когато разбрах за Rockstar INXS – предаване, фокусирано върху търсенето на лидер на бандата. Бях голям фен на групата и реших да пропътувам разстоянието от Лондон до Ел Ей. След изтощителните прослушвания бях избран за финалист – единственият австралиец, достигнал до финалните 15.

Започнах в Rockstar INXS, изпълнен със самодоволство и увереност и се класирах на почетното трето място, получавайки възможността за договор с Universal. Участието ми в предаването беше сбъдната мечта. Често казвам, че беше най-великото нещо, което обаче не бих повторил.

Дебютният ми албум излезе на пазара в САЩ и Канада благодарение на Decca/Universal. Състоеше се от интерпретации на класически рок, на някои от любимите ми песни: “Wrapped Around Your Finger” на The Police, “Angie” на Rolling Stones, “Life on Mars” на David Bowie и “Baby I love Your Way” със специалното участие на Питър Фрамптън. Също включих три авторски песни: “She Loved”, “Could It Be” и “You and I”.

Друга моя мечта се сбъдна, когато започнах работа с двама от най-невероятните продуценти – Матю Уайлдър (No Doubt, Christina Aguilera) и Роб Матс с аранжименти на прочутия пол Бъкмастър (Elton John, Train). Записах албума близо до новия си дом в Ел Ей с допълнителни записи, направени в Лондон и Ню Йорк. Още не мога да повярвам колко добър албум се получи. Съдържа едни от най-великите песни на света с удивителни аранжименти и великолепен звук, както и авторските ми парчета. Всъщност “Could It Be” и “You and I” са най-слушани от целия албум. От издаването му живея в САЩ, в Ню Йорк, който сега наричам мой дом.

Имал съм участия не само в Щатите, но и във Великобритания, Австралия, Канада, Япония, Корея, Филипините, Нова Зеландия, Сингапур, Хонг Конг, Пекин, Австрия, Дубай и Южна Африка. Участвал съм в телевизионни предавания, филми, театрални постановки и две шоута на Бродуей. Изпълнявам ролята на Стейси Джакс в Rock of Ages (осем шоута седмично в Helen Hayes Theatre на Бродуейската 44-та улица). Животът ми напоследък е като въртележка, но това ми харесва.

Много съм развълнуван от албума More Than Ever, по който работих от доста време и нямам търпение да го представя на света. Този творчески процес е причината да не се занимавам с друго в момента. Обичам го. Не става дума само за това, какво правя, този албум изразява самия мен.

Така че учителят ми по пиано беше прав за две неща: никога не станах виртуоз, но това, на което ме научи, ме отведе към успеха. Да стана музикант, да издам албум надмина най-големите ми мечти. Най-накрая се чувствам на място, чувствам, че това е, което трябва да правя в този живот!

Най-добрата роля? Тя е само началото…”

Мюзикълът „WE WILL ROCK YOU” ще се играе в "Арена Армеец София" от 15 до 19 май 2013г. Всяко представление ще бъде с лимитиран капацитет от 4 500 души.

Спектакли:

15 май 2013 от 20:00 ч.
16 май 2013 от 20:00 ч.
17 май 2013 от 20:00 ч.
18 май 2013 от 15:00 ч. и 20:00 ч.
19 май 2013 от 19:00 ч.

Билетите за мюзикъла „We Will Rock You“са на цени от 40, 55, 70, 80, 90 и 100 лева и могат да бъдат закупени от:

Касата на Тикетпро в Билетен Център НДК
Касата на Арена Армеец София
Онлайн на адрес www.ticketpro.bg
Касите на Тикетпро България и неговите партньори

както и в  магазините:

София - Вижън, Евротурс, Книжарница „Селект”, Музикален магазин „Яко”
Пловдив - Мюзик Център, Рок Шоп
Бургас - Саунд Гардън
Велико Търново – Медуза
Плевен – Музикален магазин „Рули”
Варна – Озз Мюзик