Михаела Филева блесна като най-младата участничка в журито на „България търси талант" до момента. Красивата изпълнителка е идол и модел за подражание на много млади момичета.

През март тя беше обявена за Певица на годината от БГ Радио. Самата Михаела все още е почти момиче - на 15 май ще стане на 25 години. Звездата й изгрява в „Х Фактор", където не стига до финала, но е забелязана от Врадимир Ампов - Графа. Той я кани в компанията си „Монте Мюзик" и с това дава старт за блестящата й кариера.

- Михаела, как се чувствате като част от журито на „България търси талант"? Вие все още сте много млада. Смятате ли, че сте на ниво да оценявате хора, голяма част от които са по-възрастни от вас?

- Много е вълнуващо да си част от проект като „България търси талант". Поканата да се включа като част от журито беше изненадваща за мен, дълго време я обсъждахме и анализирахме с екипа на формата. За реализацията на шоуто стоят истински професионалисти, които предварително детайлно ме запознаха с моята функция и роля. Аз съм млад човек, вълнувам се и се интересувам от различни изкуства, те са част от моя живот. Най-силната ми страна, очаквано, са музиката и танците, стремя се да съм обективна и се чувствам уверена, когато оценявам и коментирам. Много бързо се почувствах на мястото си в „България търси талант", това е безценен опит и емоция за мен.



- Единствена жена сте в изцяло мъжка компания. Другите в журито съобразяват ли се с вашето мнение?

- Ние сме екип, сработването се получи много бързо и естествено. Когато хората са интелигентни и широко скроени, това е лесно. Всички се вълнуваме и преживяваме това, което се случва. В такива моменти човек е емоционален и открит, изслушваме се взаимно и когато някой от нас, без значение кой, е убедителен в аргументите си, няма място за инат и упорство. Важното за всички от журито е да сме максимално обективни, защото знаем, че влияем на съдбата на всеки един от участниците.

- С кого от членовете на журито се разбирате най-добре?

- Не се делим по групи, ние сме едно цяло и не мога да посоча някого, който да ми е по-близък от другите.

- Какви са отношенията ви с Асен Блатечки? Заговори се, че той проявявал към вас интерес не само като към колежка, но и като към жена.

- Като с единствена жена в компанията, и тримата се държат кавалерски с мен. Но всичко е в рамките на нормалното. Не познавах Асен преди формата, прави ми впечатление, че е много земен и приятен събеседник. Взаимоотношенията ни с всички колеги в журито са свързани с общата ни работа, не навлизаме в личното си пространство.



- Самата вие сте се явявали на телевизионни конкурси. В онези времена вярвахте ли, че ще успеете?

- Форматите са шанс, който не е за изпускане, носят бърза популярност, докосват те до голямата сцена. За всеки човек, не само за музиканта, е важно да преследва мечтите си и да вярва в себе си и в това, че рано или късно успехът ще дойде, ако си търпелив и работлив.

- Занимавали сте се с всичко - от шах през физика, математика, спорт до музика. Сега как използвате тези трупани в миналото знания? Можете ли например да решите задача по математика от матурата за 12-и клас?

- Мога, да. Не беше отдавна времето, когато ги решавах в училище. Продължавам да обичам и математиката, и шаха. Смятам, че логическата мисъл, на която тези дисциплини са ме научили, е много полезна в живота.

- Смятате ли, че е било добра стратегия да се занимавате с толкова много разнообразни неща, или сте разпилявали излишно енергията си?

- Това никога не е било стратегия, просто се занимавах с нещата, които ми бяха интересни. Не съм се натоварвала, нито ми е липсвала енергия. Така имах шанса да открия „моето нещо".



- Родителите ви как реагираха, когато решихте, че ще се занимавате с музика? Опитаха ли да ви разубедят, да ви внушат, че това е несериозно занимание?

- Аз съм единственият човек в семейството си, който се занимава с музика. Самият факт, че ми позволяваха да се изявявам още като дете на различни фестивали в България и Европа, говори, че никога не са ме ограничавали в изборите ми. Никога не са смятали заниманията ми с музика за несериозни, напротив, винаги много са вярвали в мен

- Няма как да не ви попитам за мнението ви по скандала с вашата колежка Жана Бергендорф, която бе хваната да шофира дрогирана.

- Според мен скандалът не е най-важното в случая. Жана е много талантлива и се надявам да преодолее трудностите пред себе си.

- Самата вие изкушавали ли сте се за посегнете към забранени вещества? Смята се, че няма артист, който никога да не го е правил.

- Познавам, освен себе си, и други артисти, които не употребяват наркотици. Факт е, че и в световен мащаб хората на изкуството са по-склонни да посягат към забранени вещества. Но в моя случай е въпрос на характер и възпитание - аз съм силна натура и нямам нужда от допълнителни стимули, за да се чувствам щастлива, заредена с енергия и вдъхновение.



- Чувствате ли се отговорна за примера, който давате?

- Естествено, че се чувствам отговорна и осъзнавам силата на популярността. С продуцентите ми работим по няколко кампании, целта на които е да се въздейства положително на новото поколение.

- Често ви сравняват с Мария Илиева. Вие самата виждате ли прилики между себе си и нея?

- Ако наистина ме сравняват с нея, за мен би било много голям комплимент. Тя е много интелигентна, красива и талантлива, със собствено излъчване.

- Има ли певица - българска или световна, на която някога сте подражавали и сте искали да приличате?

- В началото всеки млад музикант се учи и вдъхновява от големите имена в музиката. Много голямо влияние в развитието ми като изпълнител е оказала музиката на Нина Симон, Ета Джеймс, Ела Фицджералд, Кърт Елинг, Джил Скот. Отнема време, докато се научиш да пречупваш през призмата на собственото си музикоусещане всичко научено. Тогава се превръщаш в артист със собствено Аз.

- Имате дълга връзка с рапъра Павел. С какво ви привлече той? Кой направи първата стъпка към другия?

- Запознахме се по време на турне, нещата се случиха естествено. Останалото са спомени, които са само между нас двамата.



- За какво спорите най-често? Ревнувате ли се?

- Естествено, че за музика. Имаме хармонична връзка и се чувстваме щастливи заедно. Темата за ревността не е актуална за нас, защото си имаме доверие.

- Какво е най-важното качество за вас в един мъж, за да ви спечели?

- Уважението.

- Мечтаете ли за сватба, за деца?

- Когато му дойде времето, ще съм много щастлива булка и майка.

- Как си представяте живота си след 10 години?

- Трудно ми и е да дам точен отговор. Например преди 4 години дори не подозирах, че вече ще имам собствен албум.



- Очаквала ли сте на вашата все още крехка възраст да бъдете обявена за Певица на годината?

- Зарадвах се, когато ми се случи. Не мисля, че възрастта е критерий, когато става въпрос за музика. Оценката не е само за мен, а за всички хора, с които работихме здраво през последните години.

- Има ли други полета за изява, за които мечтаете? Например опит в киното, в театъра и т.н.?

- Бих опитала, ако има интересно предложение, защото обичам предизвикателствата.

- Според вас кое е най-важното за един артист, за да е успешен?

- Да търсиш по-добра версия на себе си е тайната на това да се развиваш, да си отворен, да гледаш напред, да не разчиташ на вече постигнатото и да не забравяш откъде си тръгнал. Определено опитът учи. Вътре в себе си аз съм си аз, но с времето се научих на много неща и продължавам да се уча.

Източник: slava.bg, сн.: Фейсбук, Михаела Филева