И ако повечето фолк певци се оплакват как заради кризата са намалели драстично участията и хонорарите им, има един изпълнител, за който това не се отнася.

Напротив той продължава, както и преди да пълни заведенията и да весели феновете си. При последната си изява в ембематичния фолк клуб БИАД Милко Калайджиев още веднъж доказа, че е всенароден любимец.

„Ето, виждате, не мога да се оплача от липса на участия и от любовта на публиката. Всичко зависи от цената, ако си скъп – няма да бъдеш канен. Аз съм достъпен. Това е формулата да оцелееш.”

Изпълнителят на култовото парче „Къде си, батко?” не се притеснява, ако все пак един ден остане без работа.

„Умея различни неща, като какъв ли не съм работел през годините. Още като ученик баща ми ме изпращаше да чиракувам при един майстор на парапети и балкони. Научих се да заварявам. След казармата станах таксиметров шофьор, в продължение на 14 години хем ходех по участия, хем карах таксито.”

Днес Милко отново носи две дини под една мишница – освен с музика, се занимава и със земеделие. На труд учи и децата си, Антонио и Алекс. Двамата четвъртокласници обаче нямат много време да помагат на баща си в селскостопанската работа, защото имат други приоритети – чуждите езици и спорта (тренират тенис на корт). В къщи обаче всички са задружни и си поделят задълженията. Милко често пуска пералнята или готви.

„Защо да не помагам на жена си, нормално е. Мога дори да готвя, най-обичам да правя пълнени чушки с яйца и сирене, панирани тиквички и патладжан”.