Милко Калайджиев прибави към своя богат репертоар четири народни песни, които се радват на голям интерес в официалния канал Planeta Folk Official. В рубриката “Край огнището” той разказва за тях и как се приемат от публиката.
“Хората ги харесват, обаждат ми се и ми казват: “Милко, браво бе! Ти си можел да пееш и народна музика!”.

Двете песни са в дует с Мария Петрова - “Иван Калина думаше” и “Равна зелена морава”. С Галина Венелинова, учителката на Галена по музика от Смядово, записахме “Момчил през гора вървеше”. “Сред село на мегдана” е моята най-нова фолклорна песен. Като гледам вече имам доста народни песни. Трябват ми още 4 -5 и може да издам фолклорен албум. Аз мисля, че ако го няма българският фолклор и ние ще изчезнем. Това е.”

Милко Калайджиев разкрива, че за първи път осъзнато е направил народна песен след казармата. В Свиленград започнал да пее в една фолклорна формация от млади изпълнители, завършили Музикалното училище в Котел.
“Моята лична народна песен е “Тракийка”. Тя е по моя музика, а текста написа Ивайло Балабанов. Въпреки, че не съм народен изпълнител, си имам мои любими песни от този жанр и с удоволствие ги слушам. Това са игривите, хороводни мелодии.”