Милко Калайджиев носи по участията си точилка, естествено като атракция за новия му хит "Точилка".

Идеята за песента "Точилка" дошла от Наско Ментата. Милко поспорил с композитора Митко Петров за ударението на думата точилка. Разбрали се ударението да е на първата сричка. Според обяснението на певеца името на песента идва от свиленградското "натокана".

Фолк певецът разкрива във "Фолкмаратон" и един любопитен факт - Наско Ментата му признал, че е пял на кръщенето на едно от момичетата, които се снимали във видеоклипа на "Точилка". Милко възкликнал учуден: "Наско, на колко години си бил тогава?", а дуетният му партньор признал, че е бил на 13, когато започнал да пее професионално.

Неотдавна поканили Калайджиев да пее на сватба, като изричното желание на тъста било да пее само поп и естрада. Легендарният фолк певец казва, че това не е никакъв проблем, защото е натрупал огромен репертоар от всички жанрове. Посред вечерта кума на сватбата се изправил и извикал:"Бат Милко, няма ли пиленца? Искаме да се веселим."

Ще има и трета песен с Наско Ментата. Първата е "Частно парти" и двамата я записаха преди година. Тя също пожъна успех сред почитателите на изпълнителите. Преди това Милко Калайджиев смята да запише дует с една от своите звездни колежки.

Популярността на тоталния си хит "За да те забравя" Милко обяснява с наличието на потребност точно в този момент, точно за подобна песен.

"Това е един вакуум, който ако се образува и си грабне песента, става страшен хит. След "Бяла роза" Славка Калчева направи толкова "девятки", но "Бяла роза" е емблемата" - обяснява той.

Приятели на певеца вече му сложили нов прякор - "професора". Това станало след излизането на предишния му сингъл. Нищо чудно сега да го нарекат "точилката", заради актуалния му хит, шегува се той.

Рождения си ден Милко ще празнува с целия Свиленград, защото празникът му съвпада с традиционния местен панаир. "През цялото време ще пея на панаира!" - казва Калайджиев, пише Сигнал.