Тази вечер в „Стани богат” ще се състезават двама държавни мъже, които ще трогнат зрителите не само със силната си игра, но и със съкровено личните си истории.

Първи на стола на богатството ще седне омбудсманът на Републиката Константин Пенчев. Застъпникът за правата на хората ще впечатли аудиторията със скромната си и непринудена натура.

Главният прокурор Борис Велчев ще е една от изненадите на Константин Пенчев. Оказва се, че двамата освен колеги юристи са и близки приятели и често летуват заедно край морето.

Министърът на културата Вежди Рашидов е вторият участник в интелигентната надпревара в сряда. За нелекото си детство, за музикалния си талант и страстта си към самбото, за „възродителния процес” и за познанството си с големия френски скулптор Сезар ще разкаже министър Рашидов в предаването. Пред Ники Кънчев той ще отговаря на въпроси от област история, изкуство, биология и финанси.

За ранната смърт на майка си и за живота си в сиропиталището в с. Студен кладенец ще сподели талантливият български скулптор в „Стани богат”.

Като малък, докато живее в Кърджали, Вежди ходел на уроци по цигулка, често свирел и на електрическата китара на своя брат. Майка му, която е известна изпълнителка на турски и български народни песни, умира съвсем млада.

Осиротял едва на 11 години, Рашидов попада в сиропиталище. Тогавашната директорка на училището в Кърджали Златка Петрова го взима под своя опека и се грижи за него като за свой роден син.



Втората майка на министъра, както самият той я нарича, също ще бъде в студиото на предаването. Двамата ще се срещнат в „Стани богат” след близо 20 години. Тя е и човекът, който го насочва да запише в Художествената гимназия в София. Като ученик Рашидов се увлича по самбото, а треньорът му в „Академик” бате Гошо му става настойник и му подписва бележниците.

По време на „възродителния процес” настоящият министър на културата заминава на специализация в Париж, където остава не два месеца, за колкото има виза, а за периода от година и осем месеца. Докато пребивава нелегално във френската столица, Вежди се запознава с големия скулптор Сезар, който галено се обръща към него с прякора „Ел Турко”.

Вежди Рашидов ще разкрие в „Стани богат” за първи път, че покойният писател Дончо Цончев му спасява живота в периода на „възродителния процес”. Разстроен от опита на властта на окаже натиск върху интелектуалците от турски произход да подпишат декларация за ненамеса на Турция във вътрешните дела на България, Рашидов прави опит за самоубийство. В тогавашния Клуб на писателите в емоционален момент той се опитва да си пререже вените, но за щастие се намесва Дончо Цончев. Двамата поддържат много близки приятелски отношения до смъртта на писателя.

Играта на министър Рашидов продължава и следващия вторник.