Мира е една от фолк звездите, които изгряха в края на 90-те.

Първото й излизане на голямата сцена е на фестивала "Тракия фолк"/1999 г./, където попада след прослушване с песента "20 век" и печели наградата за най-млад изпълнител.

На следващата година отново се включва във феста с песента "Стюардеса", която веднага влиза в сърцата на всички. След като се явява на прослушване, певицата е приета в редиците на "Пайнер" и издава своя първи албум. Следват доста динамични и успешни за години и няколко музикални албума, сред които и дуетен с Милко Калайджиев, пише signal.bg.

През 2012-та Мира подписа договор с Diapason Records. Тя е категорична, че в последно време не е рентабилно да се пускат често нови сингли, каквато е практиката на доста изпълнители. В интервю изпълнителката заявява:

"Попфолкът в момента малко отстъпи позиции, незнайно защо. Имало е и други такива моменти в годините. Може би всички колеги вкупом не сме намерили и не сме успели да намерим някоя песен, която да стане супер хит. Аз имам такива наблюдения, че когато някой успее да направи супер хит, след това и други изпълнители успяват да направят нещо, което да се забележи. Не знам как става така. Сега няма такава песен, аз не мога да кажа: ''Ей това е супер хит". Има такива проблясъци от време на време, но не са кой знае какво".

Певицата подчертава, че бълването на нова продукция не прави по-добри изпълнителите и песните биват забравени само след няколко прослушвания. Тя е на мнение, че феновете с право критикуват тези парчетата, които масово се пускат, без да успяват да събудят интерес.

"В момента има много колеги, които с надеждата, е ще им тръгне работата пускат някаква песен, каквато и да е, само и само да имат нещо ново. За мен това е излишно хвърляне на средства. Много пъти съм чела коментари: "Е добре, защо се пуска тази песен като тя е никаква и прилича на еди-коя си". Не искам моята песен да прилича на еди-коя си, искам, когато аз направя песен, други да правят нещо, което да прилича на моята. Това е успехът." - обяснява тя.