България е трябвало да спечели международния конкурс "Евровизия" през 2007 , но липсата на подходяща зала, в която да се проведе след това грандиозното състезание, е провалила намеренията на организаторите.

Сензационното разкритие направи в предаването "Горещо" певецът Миро, който през май представи страната ни в конкурса.

Преди три години Елица и Стунджи се класираха на пето място в "Евровизия" с песента "Вода", като това е най-доброто ни постижение досега. По думите на Миро, в първата година от членството ни в Евросъюза ние сме били гласени за победители. Идеята не се е реализирала, тъй като е станало ясно, че ако спечелим, няма къде да проведем "Евровизия", каквато е практиката на състезанието - страната-победител да е домакин на следващото издание на конкурса. Миро разкри, че тогава е имало телефонно обаждане с въпрос дали разполагаме с подходяща зала и тъй като отговорът е бил "не", Елица и Стунджи са останали на пето място в крайното класиране. Победителят през 2007 беше Мария Шерифович от Сърбия.

Пред Венета Райкова Миро си позволи да каже още, че за участието си в "Евровизия" в Хелзинки Елица и Стунджи са имали подкрепата лично на президента Георги Първанов. Преди да замине за Осло тази година , певецът е попитал държавния глава дали и той може да разчита на помощта му, но Първанов казал, че по-скоро няма как това да се случи. След като Миро не успя да класира България на финала на конкурса с песента "Ангел си ти", изпълнителят обаче получил телефонно обаждане от президента, в което той му признал, че е много огорчен. "Казвам всичко това с ясното съзнание, че политик повече няма да ми каже нищо" - обясни Миро в "Горещо".

В предаването на Нова телевизия той си припомни и времето, когато заедно с Галя, под името "Кариzма", участваха на българския финал на "Евровизия" през 2007 година. Певецът за първи път призна, че тогава са се съгласили да участват, защото им е било намекнато, че ще спечелят, което не се случи. "Още тогава се знаеше, че България ще влезе в първата десетка на международния конкурс. Дори се говореше за конктретни места" - призна Миро.

Той разказа и още нещо озадачаващо, свързано с гласуването на международния конкурс "Евровизия". Според официалните данни на организаторите му за българския вот тази година, страната ни е дала най-много точки на певицата от Азербайджан Сафура. Въпросните точки се изчисляват на базата на 50 % от зрителския вот и 50 % от вота на жури от наши музиканти. Според вътрешната информация на Миро обаче нито един от музикантите в журито не е дал максималния брой точки за Азербайджан. "Как тогава Азербайджан получи 12 точки от нас?" - попита Миро, който продължава твърдо да вярва, че "Евровизия" е изцяло политически конкурс.

Източник: Zar.bg