"Българи от Америка" е името на най-новия проект на Миролюба Бенатова, който включва поредица от 14 въздействащи истории за успели българи в САЩ.

Тръгвайки по следите на успеха и причините да избягаш, журналистката открива героите на своите 14 документални истории.

За 20 дни Миролюба Бенатова и операторът Кирил Тасев преминават през 5 щата и заснемат емигрантски истории от Чикаго, Лос Анджелис, Принстън, Ню Йорк, Вашингтон и Балтимор. Сред главните герои в поредицата има такива, написали учебници, от които учи светът, както и много успешни хора от бизнеса. Миролюба ще разкаже за откривателя на теорията за първото впечатление – професор Александър Тодоров, професор по психология в третия по влияние университет в САЩ - Принстън. Ще видим и свидетелския разказ за атентатите от 11 септември, както и уникални снимки от смъртоносната трагедия, правени от главния инспектор на мостове в Ню Йорк – инженер Божидар Янев. Миролюба ще ни срещне и с Мишо Михайлов – бизнесмен, чиято транспортна компания е трета по развитие в Чикаго, както и със собственика на верига магазини само за български хранителни стоки – Калин Пенчев.

"Положителни истории се правят трудно, така че да не звучат фалшиво. Мисля, че мога да се справя и с това предизвикателство. Ще покажем лицата на статистиката за масовата емиграция в Америка и ще си поговорим за България – какво гони от нея и какво ни връща”, коментира Бенатова. Вижте какво още сподели тя за проекта в „Здравей, България” тази сутрин.

С огромен журналистически опит от повече от 22 години, над сто кратки авторски филма и разследвания, Миролюба е сред най-популярните разследващи репортери у нас. С проекта „Българи от Америка” тя се изправя пред поредното си професионално предизвикателството - да улови някои от много успешните българи в чужбина, за които знаем малко, само защото са далеч. Те са хора с различни професии и реализация от различни слоеве на обществото, обединени от едно – това, че са постигнали своята американска мечта.

Първата история е за Мишо Михайлов - едно обикновено момче от Монтана, което за 10 години в САЩ успява да се нареди сред десетте най-успешни бизнесмени в Чикаго и влиза в топ 500 на най-проспериращите бизнеси в цяла Америка.