Моделът Венета Кръстева нашумя още преди 2 години, когато спечели конкурса „Мис Вселена България 2013". В края на миналата година красивата блондинка бе избрана директно от централата на „Мис Свят" да представи страната ни на световния финал в Китай. Така тя стана първата българка, която може да се похвали с участието си в двата най-известни световни форуми за красота.

Венета се прочу и със симпатиите, които породи у вокалиста на „Аеросмит" Стивън Тайлър. Той се запозна с нея на финала на „Мис Вселена" в Москва. А преди концерта на групата у нас през 2014-а я потърси лично, за да се видят. Извън конкурсите за красота, в момента Кръстева е отдала вниманието си на това да изучава медицина.

- Венета, ти си първата българка, взела участие в двата най-престижни конкурса за красота в цял свят - „Мис Вселена" и „Мис Свят". Как се случи така, че се класира и на двата финала?
- Участието на „Мис Свят" и „Мис Вселена" не е било детската ми мечта. Може би мечта на родителите ми, но не и моя лична. Никога не съм искала да бъда и популярна личност за разлика от повечето жени в този бранш. Но понякога така се стичат обстоятелствата, животът ти тръгва в дадена посока и именно тази посока става твоят главен път. Преди титлите си, а и сега съм отклонявала предложения за ревюта и събития от модно естество. Хонорарите за тези изяви у нас са незадоволителни и всеки перспективен млад човек би се преориентирал към по-сериозна работа спрямо материалните си очаквания. Освен ако няма други подбуди. Никога не съм търсела известност и не съм имала подобни амбиции. Това е била и причината да не съм склонна на компромиси спрямо ангажименти, предоставящи единствено поле на изява. В чужбина е различно и има защо да го правиш.



- Типично по български, някои биха казали: „Ето, тя е връзкарка и затова ходи на световни конкурси!"...
- След участието ми на „Мис Вселена" през 2013-а интересът към мен от различни световни организации и модни агенции в чужбина се увеличи главоломно. Оттогава започнах да поемам ангажименти в различни точки на света. Така и започнаха честите ми пътувания и делови визити в чужбина, най-често в Азия. Дори благодарение на последния си ангажимент, който продължи повече от 5 месеца престой в Китай, получих и официалната си покана за участие на „Мис Свят 2015". Не съм връзкарка, а по-скоро късметлийка. Истински късмет е, че имах възможност да изживея преживяване, което се изживява веднъж в живота, и то от малцина. Определено се смятам за истинска щастливка, че го направих цели два пъти. За мое съжаление не мога да кажа, че в България няма връзкарство. Далеч съм от мисълта и да го твърдя. В световен мащаб обаче, особено за световна институция за красота като „Мис Свят", известна с високите си изисквания и морални устои, мога да заявя, че човек няма ли нужните достойнства и качества, то не би бил допуснат дори и за участие. Казват, че късметът е компилация от добра подготовка и подходяща случайност и аз вярвам, че е така.

- Ще продължиш ли да се явяваш на конкурси за красота, ако имаш нови покани?
- След „Мис Свят" и „Мис Вселена", като връх в модната индустрия, други конкурси едва ли биха представлявали интерес за мен освен в организационен план. Смятам, че достигнах максимума в тази сфера и като участник нямам какво повече да дам. Интересът ми оттук насетне би бил главно от организационно естество.



- Българка би ли имала шанса да спечели „Мис Свят" или „Мис Вселена"?
- Истината е, че сме държава, която не влиза в конкурсната индустрия като подготвен и достоен претендент. Една от причините е, че освен политика и подкрепа липсва и цялостно интерес към подобни събития у нас. Вярвам, че ако обществото ни масово започне да подкрепя претендентките си, абстрахирайки се от техните физически и ментални данни, това би дало по-добър резултат за представянето ни на тези конкурси. Не по-малко важна е и държавната политика, трябва да се отпускат средства за подобни събития, както се отпускат за различни спортни и културни мероприятия и състезания от международен характер. Така е при останалите държави членки в тези конкурси, някои от които са доста по-малки на територия и по-бедни от България. Ако тези неща се променят при нас, вярвам, че имаме голям шанс да се класираме сред челните места, а защо не и на първо място. Българките по нищо не отстъпват на претендентките в тези конкурси. Главният проблем е, че подкрепа липсва освен в материален и в морален аспект, а това се вижда и от света.

- За конкурсите, които се правят у нас, се говори, че момичетата получавали неприлични предложения. Случват ли се такива неща, когато си на конкурс в чужбина?
- При утвърдени световни конкурси за красота всичко е организирано до такава прецизност, че подобна ситуация не би могла дори да се създаде, камо ли да се случи. Трябва да се има предвид обаче, че както в България има поредица от шарлатански конкурси с всевъзможни имена, така и в международен мащаб съществуват много „световни" такива. Утвърдените и реномирани международни събития са не повече от пет. Всичко останало навлиза в една друга подкатегория, това е истината. Колко често чуваме в България, че българка се е класирала в челните места на „световен конкурс", за който всъщност никой не е чувал?! Ежедневие е... Жалко е и това, че у нас има по-голям интерес към конкурси с нелепи наименования като „Мис Плеймейт" и „Мис Силикон", отколкото към международните и утвърдени марки с българско участие.



- Каква си извън светлините на прожекторите?
- Каквато съм и пред тях може би. Не страдам от „звездната болест".

- Извън конкурсите за красота с какво се занимаваш?
- Целите, които съм си поставила, са свързани главно с образованието ми. След като миналата година завърших висше образование в сферата на туризма, започнах да изучавам медицината. Все още съм в начална форма на обучение, но определено искам да се развивам в тази насока.

- Заклета блондинка ли си, или би сменила цвета на косата си?
- По рождение съм блондинка, въпреки че през тийнейджърските си години съм променяла цвета на косата си неведнъж. Човек трябва да експериментира и да изпробва нови и различни визии, за да определи най-подходящата за себе си. Аз лично харесвам по-естествената и неглиже визия в ежедневието.



- Обиждат ли те подмятанията за красивите жени?
- О, този въпрос ме ласкае, дори не се замислям, че влизам в тази категория (смее се). За красивите жени винаги е имало подмятания и винаги ще има. Така е устроен светът. Критиката е добро мерило и обратното - не е нормално, ако тя липсва. Особено за една красива и успешна жена.

- Кой е любимият ти виц на тема блондинки?
- Не мога да назова конкретен, защото харесвам доста вицове за блондинки. Забавни са, а и много по-забавни от вицовете за брюнетки например.

- На един от конкурсите те оприличиха с Ким Бейсинджър. Подражаваш ли на успели и известни жени?
- Това може да ме ласкае, защото освен добра актриса Ким Бейсинджър е и много красива жена. Истината е, че подражавам единствено и само на себе си. Стремя се да правя това, което преценявам за добро и правилно, според собствените си виждания и мироглед. Опитвам се да бъда себе си, независимо пред каква житейска ситуация или дилема съм изправена. По-скоро ежедневно се старая да подражавам на по-добрата версия на себе си.



- Интересуваш ли се от политика? Гласуваш ли по избори?
- Гласувам, и то редовно, въпреки че се сещам за една крилата фраза на известен наш политик: „Може да решава този, който има пари! Щом нямаш пари, какво ще решиш ти."

- Имаш ли си любим политик?
- Любимият ми политик в настоящето е може би и единственият политик, когото познавам лично. Това е Доналд Тръмп. В неговата компания прекарах повече от месец - в Москва, по повод конкурса му „Мис Вселена". Освен блестяща и ярка личност той е и прекрасен човек. Пожелавам му успех за президентското място и като управник на Америка. Съжалявам много, че не мога лично да го подкрепя, като гласувам за него.

- Смяташ ли, че ще спечели?
- Струва ми се, че не, въпреки че над 60% от американците са за него. Но това означава нов световен ред, драстична промяна на политическите диспропорции, тръгването на Америка по съвършено различен път. Мисля, че всички лобита ще се задействат, за да му бъде попречено да стане президент.

Източник: Всеки ден, сн. Фейсбук