Chef Силвена Роу даде своята златна MasterChef престилка на канадката Линда Петкова за нейната безглутенова торта гараш. Тя е омъжена за българин, икономист е по образование, но голямата й страст е сладкарството. Започнала е да се интересува от по-здравословните варианти на рецепти, когато разбрала, че и самата тя, и трите й дъщери имат има нетолерантност към глутена. А Линда вярва, че всяко дете трябва да бъде щастливо и да хапва вкусни изкушения.

Затова превръща хобито си в малък бизнес и постоянно експериментира да постигне отличен вкус без различни традиционни съставки. Решава да се яви пред Chef Андре Токев, Chef Петър Михалчев и Chef Силвена Роу именно с интерпретацията си на класическата торта, защото гарашът е „една от най-великите български торти“.

Своят кулинарен талант доказаха още шест впечатляващи хоби-готвачи, които взеха престилката на MasterChef с вкус, красота и усет към продуктите. Дафина Кехайова влезе в най-голямата кухня на България с традиционна родопска носия и поднесе на топ кулинарите клин с тиква. Тя призна, че се надява да запали младите да се интересуват и да пазят старите рецепти като уникално богатство. Христо Василев сбъдна дългогодишната си мечта за място на арената на MasterChef и взе престилката след два неуспешни опита. Той сподели със зрителите на bTV, че тежко диабетно състояние е провалило участието му в предишния сезон и тотално е променило хранителните му навици.

Но този катаклизъм е предопределил и избора на печелившата чиния - със стек от риба тон, пикантен крем от авокадо, тропическа салца с манго и малайзийска дантелена палачинка роти джала. 32-годишната стюардеса Павлина Тодорова поднесе на Chef Андре Токев, Chef Петър Михалчев и Chef Силвена Роу домашна черна паста, майонеза с едамаме и скариди. В замяна за насладата на сетивата тя получи от журито съвета да съобразява цвета, формата и материала на чинията с храната, която ще сервира в нея.

Мисис България 2017 година Анна Стефанова влезе в кухнята на MasterChef с короната си, за да докаже, че красивите жени могат да готвят отлично, а и всяка дама заслужава да се чувства като принцеса, докато твори вкусове. Тя взе своята престилка с рецептата за октопод с нахут и шафран, а Chef Роу я поздрави за грацията, с която работи.

29-годишният специалист по дигитален маркетинг Радослав Безпризванин призна, че в MasterChef търси начин да стартира отново живота си и да се отдаде на голямата си страст към готвенето. Въпреки силното си вълнение, той впечатли Chef Андре Токев, Chef Петър Михалчев и Chef Силвена Роу с перфектния си лимонов тарт с меренг. Класическата баница с ръчно точени кори донесе престилка и на 18-годишната ученичка Иванка Христова. Тя благодари на баба си, че я е научила да я приготвя, а Chef Силвена Роу поздрави лично с дамата, пазеща традициите като ги предава ги на поколенията.

снимки:bTV