Народният театър „Иван Вазов“ бе избран за премиера на новия игрален филм на режисьора Анри Кулев „Имало една война”, посветен на Сръбско-българската война от 1885 г. Историческият епос ще бъде показан за пръв път пред публика на 25 ноември (понеделник) от 19 часа.


В главната роля е Луиза Григорова-Макариев, а Анри Кулев привлече в историческия епос r редица известни чужди актьори, които си партнират с едни от най-талантливите си български колеги. Самуел Финци, който от години е звезда в Германия и в берлинския Дойчес театър, влиза в ролята на немски кореспондент. Холивудският актьор Бен Крос, прочул се с участието си в наградения с „Оскар” филм „Огнените колесници”, който стана и български зет и се ожени в българска носия в Жеравна, пък е в ролята на английския вицеконсул в Пловдив.


Младата и просперираща руска актриса София Ская влиза в ролята на руска лекарка доброволка. Чаровната балерина от Санкт Петербург е носителка на титлата „Мисис Свят 2006 г.” и е коронясана за победител в няколко конкурса за красота.
„1885. Шестима българи – петима мъже и eдна жена, загубила детето си, вървят по пътищата на войната. Всеки от тях носи в себе си драматичен мотив за своето пътуване.

Човешкото във всеки един от героите ща бъде подложено на проверка и всеки един от тях ще се справи според силите си”, е кратката анотация на вълнуващата историческа лента, чийто сценарист е известният писател Влади Киров. За съжаление той почина през пролетта на т.г. и не успя да види филма, чието заснемане бе голямата му мечта.