Шокиращо най-гледаният български филм за последните 20 години “Мисия Лондон” (над 370 000 зрители) не получи нито една награда от компетентното жури на 29-ия кинофестивал “Златна роза” във Варна.

Големият приз бе присъден на фестивалния хит “Източни пиеси”, а Камен Калев бе обявен за най-добър режисьор.

Церемонията по връчването на статуетката “Златна роза” (с автор Вежди Рашидов) снощи обаче се провали - протестиращите кинаджии спазиха обещанието си да не се качат на сцената за наградите си.

“Естествено подкрепям идеята за протеста - каза от Париж Камен Калев, който завършва снимките на втория си филм “Островът”. - Всички знаем, че няма пари за култура. Но министърът трябва да бъде съпричастен към проблемите на творците.”

“Никой от Министерството на културата не се интересува от нашите искания, не се търсят алтернативни източници за финансиране на киното. Ние сме единствената страна в Европа, в която не е създаден специален фонд за подкрепа на киното”, заяви режисьорът на “Мисия Лондон” Димитър Митовски на пресконференция на бунтуващите се творци вчера.

“Не искаме оставки, желанието ни е просто правителството да изпълнява закона за кино.

Искаме диалог, в който да намерим изгодни и за двете страни решения. Но досега получаваме само безличното оправдание “Няма пари”, добави режисьорът Виктор Чучков-син (“Тилт”).

Преди това журито с шеф режисьора Иван Ничев и членове актрисата Ирен Кривошиева, програмния директор на БНТ Севда Шишманова, писателя Димитър Динев и социалния антрополог Харалан Александров, подкрепи с декларация кинаджиите. В текста се казва, че българското кино е в подем и ако не се обърне внимание на протеста, съдбата на седмото изкуство у нас е в опасност.

Оценката на арбитрите за качествата на филмовата продукция обаче не се връзва с факта, че те не откриха достоен за награда сценарий. Изпълнителка на главна женска роля също не се откроява, реши журито и призът остава безстопанствен.

Явор Бахаров, пробил в “Стъклен дом”, се доказа и на голям екран във филма “Тилт” - той си поделя приза за главна роля с Мариян Вълев (“Лов на дребни хищници”). И отличието за най-добра камера е за двама - Крум Родригес (“Подслон”) и Антон Бакарски (“Лов на дребни хищници”). “Златна роза” за късометражен филм получава “Парче от дъгата” на Стефан Чернев. “Лов на дребни хищници” на Цветодар Марков е изборът на кинокритиката.

“След като няма кой да получи наградите, мисля, че няма никакъв смисъл от церемония.

Това е елемент от решението на участниците да дадат знак за своята позиция срещу случващото се с финансирането на българското кино - коментира шефът на Филмовия център Александър Донев, който определи фестивала като успешен. - Това не означава, че отличията се отменят. Журито е взело своите решения, които се приемат добре от общността. Доколкото знам, протест срещу наградите няма.”

Отличените няма да си получат статуетките “Златна роза” и паричните изражения на призовете, докато не се явят на официална церемония, която по изключение може и да е в София, уточни Донев.