Най-чаканото заглавие в българското кино в последните години - "Мисия Лондон" отива на престижния кинофестивал в Кан, разкриха създателите на филма на пресконференция по повод излизането на комедията на родните екрани.

Поне засега обаче филмът ще се прожектира само в предварителните кръгове на форума, макар режисьорът Димитър Митовски да е оптимист, че има всички шансове да попадне и в официалната селекция.

Той не скри, че лентата е с нарочно търсен комерсиален ефект, какъвто не е присъствал досега в българското кино, но въпреки това скритата ирония в нея би допаднала на журито на фестивала.

"Просто няма как хората от Източна Европа да не се припознаят в някои ситуации. Това е типичният ни балкански манталитет, така че скритата ирония едва ли би останала скрита за мнозина", добави Митовски.



В копродукцията участие взимат и две световноизвестни имена - Томас Арана и Алан Форд. Въпреки, че последният се счита за любимец на Гай Ричи и е работил лично с Брад Пит в "Гепи", разкри, че за него е било удоволствие да се снима в "Мисия Лондон". Още по-далеч стигна американецът, който не спести ласкави отзиви за целия екип на филма.

"Работил съм със Скорсезе и Ридли Скот ("Последното изкушение на Христос" и "Гладиатор"), но никога не съм се забавлявал така по време на снимки, както в България. Стилът на Митовски е уникален, а актьорите ви са на световни ниво", коментира Арана.

С мнението му се съгласи и писателят Алек Попов, по чийто едноимен роман е заснет филмът. Според него всички звезди в каста са се справили блестящо със сценария, като са пресъздали основната цел - да предадат посланията на лентата: стремежът към разкриване на парадокси, разкриване комплексите на малките и големите нации и трансформацията на източния блок след падането на Берлинската стена.

По-късно вечерта целият екип на "Мисия Лондон" представи филма с пищна и бляскава премиера именно в традициите на най-престижните кинофестивали. Звездите пристигаха за шоуто със специални лимузини BMW, като на входа на "Арена Младост" дефилираха по червения килим...

източник: avtora.com

снимки: Илиян Ружин/ avtora.com; SIA