"Пайнер Медиа" се отказа сама от европроекта за обновяване на звукозаписните студиа, който бе одобрен, съобщиха пред "Сега" от кабинета на министъра на еврофондовете Томислав Дончев.

Документите за отказ вече са входирани в деловодството на Управляващия орган на програма "Конкурентоспособност". В нарочно писмо от фирмата обясняват, че все пак ще купят оборудването за студиата си, "тъй като то е от изключителна важност за дейността на компанията". "Фирмата счита, че ако оборудването се закупува по проекта, това би отнело значително време, с което тя не разполага, за да реализира фирмените си цели", заявяват от "Пайнер".

Както в. "Сега" писа Европейската комисия е поискала от Министерството на икономиката да провери проекта, който "Пайне Медиа" спечели 3 197 324 лв. еврофинансиране. Проверката вече е приключила и не са били открити нарушения. Така на практика нямаше никакво основание проектът на фирмата да бъде върнат. Затова управляващите заговориха за някакви допълнителни изисквания към проектите, "свързани с моралните ценности в ЕС". Дончев уточни, че трябва да се види дали произвежданата от фирмата продукция не пропагандира сексизъм, дали там се спазват човешките права и т.н. Нито една друга фирма, кандидатствала по "Конкурентноспособност", не е била проверявана за подобни неща. Така и не стана ясно кой точно ще извърши проверката.

В крайна сметка "Пайнер Медиа", чийто собственик Митко Димитров е симпатизант на ГЕРБ, помогна на управляващите да приключат скандала, като сама се отказа от парите.

Скандалът стигна до Брюксел след остри коментари на наши културни дейци, които възроптаха, че фирма, която продуцира поп фолк и е най-големият играч на пазара, ще получи пари от ЕС. Реакцията стана особено остра заради факта, че по закон държавата трябва да съфинансира всеки проект - в случая тя трябваше да отпусне 287 735 лв.

БГНЕС припомня, че "Пайнер Медиa" ООД бе одобрена да получи 1 918 233 лева като бенефициент по Оперативна програма "Развитие на конкурентоспособността на българската икономика" за популяризиране на чалгата не само у нас, но и на международните пазари.

След публикации на БГНЕС скандалът възмути българското общество и стигна и до Брюксел. Европейската комисия помоли България да обоснове решението си да отпусне един милион евро от европейските средства на музикалната компания.

Новината беше посрещната с отрицание и негативизъм от хора в различни сфери на българската култура. Композиторът и пианист Антони Дончев обобщи случващото се като "пълен абсурд". "Не може да се подпомага нещо, което властва години наред. Какво повече да му помагаш", пита Дончев. "Неприятно ми стана на душата, когато разбрах. Както е казал известният британски драматург и писател Бърнард Шоу - "Човек не трябва да се бори с прасе. Първо, защото ще се изцапа и второ, защото на прасето това ще му хареса", описа символично факта музикантът Кирил Маричков.

Режисьорът Александър Морфов, който определи случващото се като чудовищно и заяви: "В идиотската ни държава това е културата, която можем да покажем на света". Дни след това Мофров изрази протеста си и несъгласието си с тази култура, като пусна откъси от ретро чалгите "Ах, банана" и "И ловец съм, и рибар съм" от голямата сцена на Народния театър "Иван Вазов" след края на спектакъла "Животът е прекрасен". Решението на режисьора да покаже какъв "продукт" се финансира бе посрещнато с аплодисменти от изправената на крака зала. Ироничният поздрав беше отправен специално към управляващите, към министър-председателя, министъра на културата, които работят в името на културата.

Редица водещи световни издания коментираха българската чалга. "Би Би Си" излезе със заглавие - "България отпусна евросредства на гангстерска музика". Анализът в авторитетното британско списание "Икономист" започна с цитатът: "Евросубсидиите няма да бъдат използвани за силиконови гръдни импланти". Известният германски коментатор Клаус Брил пък заяви, че чалгата е не само вулгарна, но политически скандална.