Журналистът Димитър Цонев почина, научи от свои източници във ВМА "Всеки ден".

Водещият на БНТ не успя да преживее тежкия инсулт, който го повали на 13 август и сърцето му спря днес. Само след седмица, на 30 август, той щеше да навърши 57 години.

"Татко си отиде от тоя свят навръх рождения ден на брат ми Димитър Цонев - младши", каза съкрушената дъщеря на журналиста Деси.

Тя разплака приятелите си с думите, които отправи към своя починал баща чрез страницата му във Фейсбук.

"Сбогом, татенце! За нас ти винаги ще бъдеш най-прекрасният неповторим баща! На рождения ден на Митето ти му предаде щафетата... Никога няма да те предадем или разочароваме! Обичаме те! Сбогом!"

Тези думи написа Десислава на стената в профила на баща си във Фейсбук.

*Сн. Булфото

След извършените мозъчни операции, през последните няколко дни състоянието на Цонев се е влошило, тъй като е развил тежки белодробни усложнения, съобщиха от болницата във вторник.

От БНТ заявиха, че със професионализъм Цонев остава една от емблемите на Българската национална телевизия:

"Отиде си нашият колега и приятел Димитър Цонев. Напусна ни внезапно, на 56 години, след тежък инсулт, с който се бореше от 14-ти август във Военномедицинска академия.

Димитър Цонев е знакова фигура в историята на Българската национална телевизия. Той отдаде по-голямата част от професионалната си кариера на обществената медия, в която работи като репортер, редактор, водещ и заместник-директор на Канал 1.

Зрителите ще го запомнят като водещ на информационната емисия „По света и у нас” и предаванията „Още от деня”, „Неделя х 3”, „Формула 5” и автор на 17 документални филми. Беше изключителен професионалист – част от едно поколение, което създаваше основите на модерната журналистика в България, непосредствено след демократичните промени през 1989-та година. Юрист по образование, журналист по призвание, когото зрителите харесваха и на когото вярваха. Той съобщаваше години наред знаковите събития от нашия живот и се вписваше в духа на времето с бърза реакция и ярко присъствие на екрана.

След централната информационна емисия тази вечер, БНТ1 ще излъчи едно от последните интервюта на журналиста, който той даде по повод 55-годишнината на „По света и у нас”. Утре вечер от 21:00 часа националната телевизия ще покаже събрани откъси от най-значимите професионални изяви на обичания водещ на поколения българи в „Живот в кадър”.

Във фоайето на националната телевизия е поставена съболезнователна книга в памет на Димитър Цонев.

Светла личност и добър човек - така ще те запомним!
Сбогом, Митко!"

Източник: slava.bg, сн. Булфото, Фейсбук